путін, ймовірно, продовжує спроби перекласти провину за військові провали рф на Харківщині – ISW

війна в Україні

Контрнаступ ЗСУ: українські військові дають по зубах окупантам

3 жовтня українські сили, ймовірно, зміцнили свої позиції біля кордону Харківської та Луганської областей на захід від Сватового

За останні дві доби Збройні сили України досягли “значних успіхів” в районі Лимана та в Херсонській області, продовжуючи розвивати своє просування.

Про це у своєму новому зведенні за підсумками 3 жовтня повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Зокрема, на півночі Херсонської області українські війська здійснили значний прорив у період з 2 по 3 жовтня. А на сході України кадри з геолокацією підтверджують дані російських джерел про те, що ЗСУ продовжують просуватися на схід від Лимана і, можливо, навіть прорвалися через адміністративний кордон Луганської області у напрямку Кремінної.

З посиланням на аналіз російських та українських відкритих джерел експерти ISW констатують, що ЗСУ ймовірно просунулися на схід від Куп’янська, зайнявши позиції в районі Петропавлівки (8 км на схід від Куп’янська) та Синьківці (10 км на північний схід від Куп’янська).

Крім того, 3 жовтня українські сили, ймовірно, зміцнили свої позиції біля кордону Харківської та Луганської областей на захід від Сватового. Таким чином, 2 та 3 жовтня ЗСУ продовжували закріплювати позиції в районі Лимана та, ймовірно, контролюють територію приблизно за 15 км на північний схід від Лимана та в межах 10 км на захід від кордону з Луганською областю. Російські “воєнкори” коментують наступ ЗСУ “з великим занепокоєнням” і припускають, що однією з наступних цілей ЗСУ може стати місто Кремінна (Луганська область) в 30 км на схід від Лимана, пише ISW.

А успіхи ЗСУ в Херсонській області, про більшу частину яких українське командування зберігає “оперативне мовчання”, ще більше підривають російський інформаційний простір, констатують в ISW. Тепер російські окупаційні ставленики дедалі частіше звинувачують “розвідку НАТО” у локальних провалах оборони РФ у Херсонській області та закликають російські війська готуватися до міських боїв та організовувати нові оборонні позиції.

Тим часом, російський диктатор Володимир Путін, ймовірно, продовжує спроби перекласти провину за нещодавні військові провали Росії в Харківській області. 3 жовтня російське агентство РБК повідомилоз посиланням на джерела в російському уряді, що генерал-лейтенант Роман Бердников змінив генерал-полковника Олександра Журавльова на посаді командувача Західного військового округу (ЗВО).

Раніше ISW писав, що протягом останніх кількох місяців підрозділи ЗВО діяли здебільшого на північному сході Харківської області, проте без явного командира. Журавльова не було видно вже якийсь час, тоді як Путін змінив двох командувачів “західним угрупованням військ” за два тижні. Можливо, таким чином диктатор намагається перенаправити лють, яка дедалі зростає через провали росіян у Харківській області та Лимані, призначивши нове обличчя на провідну посаду в ЗВО.

Рішення призначити Бердникова командувачем ЗВО може бути спробою захистити генерал-полковника Олександра Лапіна, командувача Центральним військовим округом (ЦВО), від все більшої критики за нещодавні провали росіян в районі Лимана.

“Путін може спробувати перекласти провину за майбутні втрати Росії у Харківській та, можливо, Луганській областях на Бердникова. Критика Лапіна в останні дні послужила каталізатором більш масштабного розколу в російському націоналістичному інформаційному просторі, і призначення Бердникова може бути спрямоване на те, щоб відволікти та перенаправити це зростаюче незадоволення”, – припускають експерти ISW.

Нагадаємо, Україна в змозі досягти низки ключових військових цілей і зміцнити свої позиції в боротьбі з російськими окупантами ще до зими. Про це заявила куруюча в Пентагоні питання міжнародної безпеки Селест Волландер.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.