Найбільша лізингова компанія світу вимагає від Росії $3,5 млрд

Найбільша лізингова компанія світу AerCap Holdings подала позов до страховиків через вкрадені Російською Федерацією літаки.

Лізингодавець подав позов до страховиків з вимогою виплатити $3,5 млрд за літаки, що залишилися в РФ. Про це повідомляє Financial Times.

У позові наголосили, що після того, як Євросоюз запровадив санкції проти Росії, лізингодавець заявив про припинення оренди і попросив російські авіакомпанії повернути літаки.

Замість цього літаки перереєстрували у РФ і продовжили їх використовувати. Російські оператори не віддали AerCap загалом 116 літаків і 23 запасних авіадвигуни.

Компанія AerCap подала позов до Високого суду Лондона до групи страховиків з США на чолі з AIG і європейським компаніям на чолі з Lloyd’s. Загальна сума покриття становить $ 3,48 млрд. На військові ризики припадає $1,22 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лізингова компанія спише літаки на $800 млн, які застрягли в Росії

AIG страхувала літаки лізингодавця від усіх ризиків, крім військових. Другий же страховик займається ризиками, пов’язаними з війною.

Водночас страховики на чолі з AIG зазначають, що дії російських авіакомпаній “були здійснені з політичними цілями”. Це виводить літаки з-під страхового покриття.

У Lloyd’s стверджують, що, навіть якщо суд вирішить, що конфіскація була частиною події, що охоплюється їхніми полісами, вони будуть нести відповідальність тільки в разі знищення літаків.

У Росії застрягли понад 500 літаків, вартістю приблизно в $10 млрд, які агресор не хоче віддавати. Уряд Росії офіційно повідомив про намір не віддавати лізингові літаки на вимогу власників. Таке рішення оголосив міністр транспорту РФ Віталій Савельєв.