“Тривожна валізка” на випадок ядерного удару – що потрібно мати поруч

Якщо кілька років тому розмови про ядерну війну були з області фантастики, то після нападу Росії на Україну світ серйозно говорить про небезпеку ядерного удару.

Нині дев’ять країн, де офіційно є ядерна зброю, мають понад 12 тис. ядерних боєголовок. Про те, що насамперед робити й що потрібно мати біля себе на випадок ядерного удару, пише Shuba.

Ховатися радять у підвалах, бомбосховищах і вдома, у місці з глухими товстими стінами й без вікон. Якщо є попередження про бомбу, слід негайно шукати прихистку.

“Зачекайте принаймні 30 хвилин, перш ніж виходити з укриття (тільки у крайньому разі!). Повітря високорадіоактивне впродовж щонайменше пів години після вибуху. Якщо у вас незначне поранення, надайте собі першу допомогу на місці й не покидайте схованку мінімум три дні. Якщо поранення серйозне, наприклад, уламок зачепив голову, доведеться вийти й ризикнути, щоб знайти допомогу”, пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики ISW визначили умови, за яких Путін застосує ядерну зброю

Шанси на виживання зростають, якщо є можливість перебувати в приміщенні принаймні три дні. Якщо ж удасться не виходити на вулицю і не контактувати зі свіжим повітрям сім днів, шанси вижити доволі високі. Але найкраще в укритті перечекати два тижні.

Щоб так довго бути у сховищі, до ядерної “тривожної валізки” обов’язково потрібно зібрати найнеобхідніше для критичних ситуацій.

З пристроїв слід мати:

– ліхтарики на батарейках;

– бажано рацію на батарейках, бо мобільні телефони в разі ядерної атаки не врятують;

– радіо на батарейках для відстеження ситуації;

– додаткові батарейки різних типів для всіх пристроїв;

– свисток, щоб подати сигнал про допомогу;

– гайковий ключ або плоскогубці для вимкнення комунальних послуг;

– вогнегасник;

– сірники у водонепроникному контейнері.

Одяг та інші теплі речі:

1. Ковдри й теплий одяг. Температура може впасти через те, що хмара пилу й диму затулить сонце.

2. Спальник або тепла ковдра для кожного.

3. Повна зміна одягу, включаючи кофту з довгими рукавами, штани й міцне взуття. Подбайте про додатковий одяг на випадок зниження температури.

Аптечка й особиста гігієна:

1. Туалетний папір, засоби гігієни (зокрема жіночі предмети особистої гігієни, підгузки для дітей), універсальне мило й спіднє.

2. Вологі рушники, пакети для сміття та пластикові стяжки для особистої гігієни.

3. Комплекти засобів індивідуального захисту й протигази для всіх.

4. Пилозахисна маска, яка допомагає фільтрувати забруднене повітря, а ще пластикова плівка й клейка стрічка для укриття на місці.

5. Аптечка з усіма ліками й засобами першої допомоги людям, які перебувають у сховищі поряд з вами.

6. Побутовий хлорний відбілювач, який можна використовувати для дезінфекції та очищення води. Щоб отримати дезінфекційний засіб, можна змішати воду й відбілювач у пропорції 9 до 1. А щоб обробити воду, додайте 16 крапель звичайного побутового рідкого відбілювача на 4 л води. Не використовуйте ароматизовані відбілювачі, а також відбілювачі з додаванням мийних засобів.

Їжа й вода:

1. Консерви, м’ясне асорті, печиво, шоколад та інші продукти, які не потрібно готувати та які не зіпсуються впродовж кількох місяців. Навіть коли ви залишите притулок, їжі може не бути. Все може бути опромінено.

2. Відкривач для консервів і мультитул.

3. Паперові чашечки, тарілки й пластиковий посуд, паперові рушники.

4. Щонайменше 7 л води на особу. Саме стільки води необхідно випивати одній людині за 14 днів. Контролюйте споживання води. Якщо ви можете дістати більше води, зробіть це, тому що вода зовні буде опроміненою.

5. Мірна чаша, щоб уникнути суперечок або плутанини щодо споживання води.

6. Дитяча суміш.

7. Корм і додаткова вода для вашого домашнього улюбленця.

Інше:

1. Карти місцевості.

2. Важливі сімейні документи у водонепроникному переносному контейнері.

3. Готівка.

4. Папір і олівець.

5. Книжки, ігри, головоломки й іграшки для дітей.

Тримайте три комплекти набору для виживання на випадок ядерної війни. Один удома, один на роботі й один у машині.

Найближчим часом Російська Федерація не використає проти України ядерну зброю. Таку думку висловив керівник Головного управління військової розвідки України Кирило Буданов у телемарафоні “Єдині новини”.

30 вересня під час спроби анексії частини України Володимир Путін вкотре заговорив про застосування ядерної зброї.

У відповідь генсек НАТО сказав, що Альянс відреагує, якщо Росія застосує проти України ядерну зброю. Альянс зараз стежить за тим, що робить Росія, адже держава-агресорка повинна розуміти, що ядерну війну неможливо виграти.

Сполучені Штати Америки не бачать, що Росія готується використати ядерну зброю у війні проти України. Водночас у Вашингтоні серйозно сприймають погрози Путіна.