Президент Болгарії пояснив, чому не поспішає приймати Україну до НАТО

Президент Болгарії Румен Радев не приєднався до заяви лідерів дев’яти країн щодо членства України в НАТО.

Він вважає, що спочатку потрібне мирне врегулювання між Україною та Росією, повідомила пресслужба болгарського президента.

Зазначається, що Радев не підписався під повним текстом декларації, ухваленої лідерами дев’яти країн Центральної та Східної Європи. Але підтримує інші позиції, викладені в документі.

В пресслужбі Радева заявили, що ця держава є частиною декларації саміту НАТО в Бухаресті 2008 року щодо майбутнього вступу України до Альянсу, але відповідна декларація була ухвалена “в зовсім іншому середовищі безпеки”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кремлі висловилися щодо рішення України йти в НАТО

“Воєнні дії на території України сьогодні вимагають, щоб обговорення її членства в Альянсі відбувалося в повному складі Північноатлантичної ради й не призвело до ризику прямого втягнення країн НАТО у війну”, йдеться в повідомленні.

Зазначається, що рішення про вступ України до НАТО має ухвалюватися лише після розробки чітких параметрів мирного врегулювання конфлікту між Росією та Україною, які повинні прийняти та реалізувати обидві держави.

30 вересня президент Володимир Зеленський оголосив про подання заявки на вступ до НАТО та зазначив, країна розраховує на приєднання у прискореному порядку. Рішення України вже підтримали чотири країни, такі як Канада, Литва, Латвія та Естонія, однак процедура вимагає одноголосного схвалення всіх 30 членів Альянсу.

Румен Радев поки що не підтримує прискореного вступу України до НАТО на тлі повномасштабної війни. Республіка Болгарія є членом НАТО з 2 квітня 2004 року.