Україна отримає від Франції броньовані машини Bastion

Франція передасть Україні 20 броньованих машин Bastion.

Контракт ще не підписаний, але поставки Bastion можуть відбутися вже скоро, повідомили La Tribune та BFMTV.

“Ми в кілька разів збільшили постачання військового обладнання Україні. Ми беремо це на себе. Ми повинні надати Україні засоби для захисту від вторгнення”, сказала прем’єр-міністерка Франції Елізабет Борн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС профінансував військову допомогу на суму 2,5 млрд на потреби ЗСУ

Про передачу Україні Bastion стало відомо незабаром після повідомлень у ЗМІ про те, що Франція планує скасувати поставку частини замовлених Данією самохідних артилерійських установок Caesar, щоб надіслати їх Україні.

Bastion 12,5-тонна 10-місна броньована машина, яка виготовляється виключно на експорт. Її переважно продають країнам Африки. Існують кілька версій Bastion; Україні планують передати бойову модель, на яку може бути встановлений 12,7-мм кулемет.

Франція передасть Україні самохідні артилерійські установки CAESAR, які призначалися для Данії. Данія, зі свого боку, вже погодилася відмовитися від частини гармат, щоб відправити їх Україні.

Нове постачання може охоплювати від 6 до 12 гаубиць.

Домовленість про САУ стала результатом переговорів між президентом Еммануелем Макроном, президентом України Володимиром Зеленським і прем’єр-міністром Данії Метті Фредеріксен.