СБУ знешкодила тисячі кібератак: подробиці

Кіберфахівці Служби безпеки України з початку повномасштабного вторгнення нейтралізували майже 3,5 тис. кібератак на електронні системи центральних органів влади та об’єктів критичної інфраструктури України.

З них 1650 кіберзагроз виявили в режимі “реального часу”. Встановили, що переважна більшість російських атак мали на меті або знищити цифрові сервіси, або дестабілізувати роботу підприємств енергетичної та транспортної галузей. Про це повідомила СБУ 3 жовтня.

Зазначили, що до організації і проведення таких диверсій причетні російські спецслужби та підконтрольні їм хакерські угруповання.

“Так, у Полтавській області Служба безпеки знешкодила групу хакерів, яка діяла в інтересах РФ. Зловмисники планували здійснити серію потужних кібератак на електронні системи владних інституцій та об’єкти енергетики. До складу злочинного угруповання входили четверо хакерів, які спеціалізувалися на проведенні DDos-атак на цифрові інформаційні ресурси. За це вони одержали гроші через заборонені платіжні системи РФ”, зазначили в пресслужбі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розвідка попередила Польщу та країни Балтії про загрозу з боку РФ

Проте кіберпідрозділи СБУ викрили цей задум на етапі підготовки, ідентифікували російських організаторів і затримали безпосередніх “виконавців”.

“Ще одне хакерське угруповання нейтралізовано у Львові. За вказівкою окупантів хакери масово зламували активні облікові записи інтернет-користувачів з України та Євросоюзу. Таким чином вони отримували доступ до персональних даних громадян. За даними слідства, агресор використовував зламані акаунти для поширення дезінформації щодо суспільно-політичної ситуації в Україні та ЄС нібито від імені пересічних людей”, повідомила СБУ.

Організатору прокремлівської групи хакерів повідомили про підозру та тримають під вартою.

ІТ-армія України з 29 серпня до 11 вересня паралізувала роботу понад 2400 російських онлайн-ресурсів.

Вдалося влаштувати цифрову “бавовну” російським банкам і пропагандистським ЗМІ. Про це повідомляє Мінцифри.

ІТ-армія зупинила роботу найбільших банків РФ. Через паралізовані сервіси банківських установ РФ, Газпромбанку, Московського Кредитбанку, Совкомбанку росіяни не змогли скористатися онлайн-банкінгом і провести фінансові операції зі смартфона.