Франція взялася за злочини, скоєні щодо французів під час війни Україні

У Франції розслідують сім справ щодо злочинів, скоєних проти французів під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Розслідуванням займається Національна антитерористична прокуратура Франції (PNAT), розповів глава відомства Жан-Франсуа Рікар в інтерв’ю AFP.

“Ми налаштовані вкрай рішуче. Ми не відкриваємо розслідування для проформи, просто щоб оголосити про це. Ми відкриваємо розслідування, щоб зрештою встановити відповідальних і щоб відбулися суди у Франції чи деінде”, наголосив Рікар.

За його словами, злочини стосуються зокрема загибелі франко-ірландського журналіста П’єра Закревські у Горенці під Києвом, та журналіста каналу BFMTV Фредеріка Леклерка Імхоффа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ вчиняє воєнні злочини в Україні комісія ООН

Для проведення слідчих дій очільник антитерористичної прокуратури Франції разом із групою експертів відвідав протягом 12-16 вересня Київщину. За словами Рікара, співпраця з українськими суддями й правоохоронцями “була тотальною”.

Під час перебування в Україні французькі слідчі вивчали речові докази й фіксували їх у цифровому форматі, а також збирали покази свідків. Очільник PNAT відзначив роботу українських правоохоронців і додав, що співпраці з російською стороною “у планах немає”.

Напередодні міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна оголосила, що її країна відправить в Україну місію підтримки для слідчих, які розслідують скоєні в Ізюмі Харківської області воєнні злочини.