рф мобілізує частіше представників етнічно неросійських та іммігрантів – ISW

росіянам вручають повістки

Повномасштабна війна росії проти України

Жорсткий підхід Кремля до мобілізації викликає громадський гнів і недовіру по всій Росії

Кремль відкрито не дотримується обіцяних умов щодо часткової мобілізації, а жорсткий підхід викликає громадський гнів і недовіру по всій Росії, пише у своєму щоденному звіті американський Інститут дослідження війни (ISW).

“Російські офіційні особи раніше стверджували, що часткова мобілізація торкнеться лише 300 тисяч чоловіків і лише тих, хто має попередній військовий досвід. 22 вересня прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що практика вручення повісток затриманим мітингувальникам не суперечить закону про мобілізацію від 21 вересня. Погроза Пєскова суперечить заявам Кремля про те, що він утримається від мобілізації осіб поза складеними списками резервістів”, – йдеться в повідомленні.

Як заявили в ISW, жорсткий підхід Кремля до часткової мобілізації, швидше за все, посилить обурення всередині країни цим заходом, “який був би непопулярним, навіть якби його впровадили без жорстких підходів, що спостерігалися протягом останніх 24 годин”.

У звіті згадується про вручення повісток студентам, яких обіцяли не мобілізувати, а також банківському IT-спеціалісту без попереднього військового досвіду.

Крім того, дослідники вказують, що Кремль, ймовірно, непропорційно частіше мобілізуватиме представників етнічно неросійських та іммігрантських громад.

“Жорсткий підхід Кремля до мобілізації викликає громадський гнів і недовіру по всій Росії. Незалежне російське правозахисне видання “ОВД-Инфо” повідомило, що акції протесту відбулися в 42 містах країни, в тому числі протести пройшли навіть у маленьких селах Республіки Дагестан. У Нижньому Новгороді, Санкт-Петербурзі, Тольятті і Забайкальському краї невідомі підпалили кілька військкоматів і будівель місцевих адміністрацій”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, путін оголосив на росії часткову мобілізацію.

Також, 21 вересня міністр оборони рф сергій шойгу заявив, що в ході часткової мобілізації на росії призвуть 300 тисяч резервістів.

Як повідомляв 5.ua, після виступу путіна, де він оголосив часткову мобілізацію, росіяни почали масово скуповувати авіаквитки. 

Також, у рф анонсували масові протести проти мобілізації.

Нагадаємо, у росії на тлі анонсованих антивоєнних протестів за тривогою піднято спецпризначенців.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.