Як в Україні годують й утримують російських полонених

Російських полонених в Україні годують, як офіцерів Збройних Сил України.

Їм не дають лише фруктів та цукерок. Натомість в меню є м’ясо, риба та овочі. Про це в інтерв’ю ТСН.ua повідомила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

За її словами, російські полонені мають право спати протягом годин, отримують триразове харчування за стандартами Женевської конвенції.

Стандарти харчування аналогічні стандартам для офіцерів ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Російська армія посипалась. Вас кинули” Зеленський звернувся до росіян

“Прокидаються вони о шостій ранку, їм дається час на приведення себе в порядок, на зарядку. Крім цього, є певні режимні моменти. Наприклад, переклички. Якщо є робота вони працюють. Є і вільний час, час для вживання їжі. Відбій о 22-й годині”, розповіла Висоцька.

До меню для полонених є певна вимога щодо калорійності. Обов’язково має бути м’ясо та риба. Також каші й овочі. Немає в переліку фруктів та цукерок.

Заступниця міністра також розповіла, що російські полонені жодного разу не намагались втекти з українських установ, де вони утримуються.

“У нас з ними режимних проблем не було. Я думаю, що це не через те, що їм подобається бути в полоні, а через страх за своє життя та здоров’я. Деякі з них коментували, що на вулицях українських міст їх чекає небезпека від людей”, сказала Висоцька.

За її словами, деякі з полонених кажуть, що після звільнення замість обміну залюбки б перевезли свою родину в Україну.

“Інші полонені мріють про обмін, запитують про нього та про переговори щодо нього. Ми на це відповідаємо, що не ми запрошували їх до України. До речі, після обміну, після приїзду в Росію, ці ж полонені кажуть журналістам, що їх тут били. Хоча нам дякували за гарне відношення та засуджували Путіна”, розповіла заступниця міністра.

У Росії показали полонених, на яких обміняли захисників Маріуполя. Передали кума Путіна Віктора Медведчука та ще 55 полонених. Відео, як вони виходять з літака, публікують російські ЗМІ.

21 вересня з російського полону повернули 215 осіб. 200 захисників України обміняли на Віктора Медведчука. Також з російського полону звільнили 10 іноземних військових, що служили в лавах Збройних сил України. Вдалося повернути тих, кого “засудили” до смертної кари в так званій ДНР.

Захисники Азовсталі чотири місяці перебували у російському полоні. Оборона Маріуполя тривала 86 днів. 20 травня командир полку “Азов” підполковник Денис Прокопенко заявив, що найвище військове керівництво України віддало наказ про збереження життя і здоров’я військовослужбовців гарнізону і припинення оборони Маріуполя.