Відключення реакторів ЗАЕС не зробить ситуацію на станції безпечною – Міненерго

Навіть якщо всі реактори Запорізької атомної електростанції будуть контрольовано заглушені, потенційна ядерна небезпека від дій окупантів на станції нікуди не зникне.

АЕС – це не тільки працюючі реактори, це ще й сховище ядерного палива, поки там є ядерний матеріал, небезпека присутня завжди, розповів міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі Національного телемарафону, повідомляє Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литва запропонувала направити миротворців на ЗАЕС

“Якщо станція не працює і не видає електроенергію, але на ній знаходиться ядерний матеріал, а це очевидно, він знаходиться в активній зоні та в басейнах витримки та в сховищі відпрацьованого ядерного палива… поки там є ядерний матеріал, існує ядерна небезпека”, – запевнив він.

Таким чином, додав міністр, питання видачі електростанцією енергії в мережу ніяк не відноситься і ніяк не впливає на питання ядерної безпеки об’єкта.

У Білому домі вважають, що заради безпеки потрібно контрольовано заглушити атомні реактори на Запорізькій атомній електростанції. Це єдиний варіант, на думку Вашингтона, уникнути ядерної аварії.

Якщо на Запорізькій атомній електростанції станеться аварія з викидом радіації, то ця радіація дійде і до Європи та навіть до Сполучених Штатів.