Україна підписала з Туреччиною та ООН угоду про експорт зерна Чорним морем

Підписання угоди про "зерновий коридор"

Повномасштабна війна росії проти України

Дзеркальну угоду підписала росія

Україна в Стамбулі підписала із Туреччиною та ООН договір щодо експорту зерна Чорним морем. Жодних зобов’язань перед рф на себе Київ не бере.

Про це стало відомо з трансляції церемонії підписання.

Документ має назву “Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів”. Його ще має затвердити Кабінет міністрів та оприлюднити у повному обсязі, жодних закритих протоколів у ньому немає.

Контроль над портами “Одеса”, “Чорноморськ” та “Південний” на 100% залишається за українською стороною. Там не буде жодної присутності росіян. Не братимуть вони участі й у супроводі транспорту. Усі перевірки суден здійснюватимуться спільними групами в турецьких водах – за потреби.

Також документ не передбачає жодного послаблення санкцій щодо рф або обмежень дій ЗСУ на фронті.

Заступник керівника Офісу президента України Андрій Сибіга на Facebook оприлюднив копію тексту самого договору.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Свої підписи під документом поставили міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, міністр оборони Туреччини Хулусі Акар та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Дзеркальна до цієї угода була підписана між рф, Туреччиною та ООН. Країну-окупантку представляв міністр оборони сергій шойгу.

Договори діятимуть протягом 120 днів із дати підписання та будуть автоматично продовжені, якщо жодна зі сторін не оголосить про бажання його припинити. В ООН сподіваються, що перші поставки українського зерна розпочнуться вже в цю суботу, 23 липня.

Нагадаємо, раніше у Мінагрополітики розповіли про “план Б” порятунку українського врожаю, якщо порти не розблокують.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.