Данілов пояснив, чи можна уникнути реєстру олігархів через втрату громадянства

В Україні починає працювати реєстр олігархів. Водночас з’являлися повідомлення, що декого з них позбавили або хочуть позбавити громадянства.

Чи можна таким чином уникнути дії закону про олігархів, розповів в ефірі національного телемарафону секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов.

“Якщо людина діє на території України, то за законом вона може й не бути громадянином країни, але буде визнана в нас олігархом. Це у випадку, якщо особа відповідає трьом з чотирьох критеріїв для цього. Громадянин іншої країни може бути зареєстрований у нас як олігарх. Якщо в указах президента є персональні дані, то вони можуть бути закритими”, пояснив Данілов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 86 осіб можуть потрапити в реєстр олігархів РНБО

86 громадян України відповідають одному з чотирьох критеріїв для того, щоб їх визнали олігархами. Щойно буде зрозуміло, яка цифра буде за другим критерієм, то громадськість про це одразу дізнається, додав він.

Данілов звернув увагу на те, що в процесі роботи нового закону частина людей ухвалює рішення так розпоряджатися своєю власністю, щоб не потрапити в реєстр олігархів.

“Ми вітаємо це рішення. Люди свідомо роблять такі кроки. Тому олігархічна кланова система, яка працювала в нашій країні, має бути припинена. Ми за те, щоб у нас були потужні бізнесмени. Але коли поєднаються монополії, медіа, політика й бізнес це неприпустимі речі. Це заважатиме розвитку нашого суспільства”, додав він.

Торік у листопаді Кабінет міністрів затвердив план заходів щодо запобігання зловживанню надмірним впливом олігархів. Перед цим президент Володимир Зеленський підписав закон про олігархів.

В Україні почали формувати реєстр олігархів. Відповідне положення 29 червня ввів у дію президент Зеленський. Того ж дня його затвердила Рада національної безпеки й оборони.

Документ існуватиме в електронній формі. Туди не вноситимуть відомості, що містять державну таємницю та службову інформацію. Подаватимуть лише неконфіденційні дані, ті, що у вільному й безплатному доступі. Переглядати електронні кабінети олігархів зможуть президент, секретар і члени Ради національної безпеки й оборони України.

11 липня олігарх Рінат Ахметов заявив, що його інвестиційна компанія SCM виходить із медійного бізнесу. Поскаржився, що закон визначає короткий термін для продажу медіаактивів.

Після цього міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Ахметов більше не підпадає під критерії олігарха.