У Словенії гасять велику пожежу біля кордону з Італією

У Словенії триває боротьба з лісовими пожежами на плато Карст поруч з італійським кордоном.

Про це повідомляє видання «Балканський оглядач».

На вечір 20 липня на місці були залучені близько 1000 вогнеборців та кілька літаків. Через загрозу довелося евакуювати кілька сіл – близько сотні людей, до одного населеного пункту вогонь підійшов впритул.

Додатковою проблемою є нерозірвані боєприпаси часів Першої світової війни – у цих місцях відбувалися інтенсивні бої між австро-угорської та італійською армією.

На підмогу місцевим пожежникам перекинули колег з інших частин країни, щоб їх можливо було відпустити на відпочинок.

На ранок речник пожежників повідомив, що залишається два активних осередки пожежі, але вони вже контрольовані і вогонь не поширюється, інформує RTVSLO. Частина мешканців з евакуйованих сіл повернулися додому.

Прогноз на 21 липня не позитивний – є ризик, що полум’я з посиленням вітру розгориться з новою силою. Гасити вогонь в епіцентрі пожежі можливо лише з гелікоптерів.

Від пожежі потерпають жителі всього прилеглого району – дим відчутний на багато кілометрів довкола та ускладнює видимість на дорогах, викликає роздратування очей і дихальних шляхів. В органах охорони здоров’я порадили залишатися вдома та не відкривати вікна.

На південному заході Франції триває боротьба з масштабними лісовими пожежами, які спустошили вже 19 тисяч гектарів території. В одному з південних департаментів заборонили відвідувати ліси через надзвичайну пожежну небезпеку.

Раніше у Греції через сильну лісову пожежу в гірському районі Пентелі недалеко від Афін евакуювали щонайменше 600 людей із чотирьох районів та місцеві лікарні.

У Греції гелікоптер, який брав участь у гасінні лісової пожежі, зазнав аварії в Егейському морі неподалік грецького острова Самос.