Надзвичайно обнадійливо: в ООН відзначили успіхи «зернових» переговорів

Переговори в Стамбулі про відновлення постачання зерна із заблокованих українських портів були «надзвичайно обнадійливими», але остаточної домовленості немає,

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш назвав переговори «важливим кроком» на шляху до забезпечення безпечного і надійного експорту українських харчових продуктів через Чорне море.

«В Стамбулі ми побачили важливий крок-крок вперед – до забезпечення безпечного і надійного експорту українських харчів через Чорне море. У світі, затьмареному глобальною кризою, сьогодні у нас нарешті з’явився промінь надії», – сказав він.

За його словами, було досягнуто згоди за кількома спірними пунктами.

«Тепер же буде потрібно чимало технічної роботи, щоб матеріалізувати прогрес, досягнутий за столом переговорів», – заявив Гутерріш.

На його думку, обнадійливі новини зі Стамбула «демонструють важливість діалогу». При цьому генсек попросив не забувати, що переговори йдуть на тлі загибелі українців.

«Був зроблений важливий крок на шляху до досягнення всеосяжної угоди. Але ми не повинні забувати, що переговори проходять в розпал кривавого конфлікту. Люди як і раніше гинуть. Обнадійливі новини зі Стамбула демонструють важливість діалогу», – додав він.

Нагадаємо, 13 липня у Туреччині завершились переговори щодо розблокування експорту українського зерна на міжнародний ринок.

Нагадаємо, раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що наша країна перебуває «за два кроки» від угоди щодо експорту зерна на міжнародний ринок.

Цьому передували переговори, проведені турецькою стороною наприкінці червня. Після зустрічі з росіянами в Анкарі турецька влада заявила про «позитивні зміни».

Проте зазначимо, що російські окупанти вже незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій України до 500 тисяч тонн зернових культур.