9 із 10 людей в Україні можуть опинитися за межею бідності – ООН

Якщо повномасштабна війна Російської Федерації в Україні триватиме понад рік, економічні досягнення останніх 20 років можуть зійти на нівець.

90% населення України опиняться за межею бідності, повідомила Організація Об’єднаних Націй у своєму блозі в Twitter.

“Затягнений конфлікт може призвести до того, що дев’ять із 10 українців опиняться за межею бідності”, – йдеться у публікації.

Раніше в ООН зазначали, що такий сценарій може настати, якщо не вживати жодних заходів щодо підтримки українців та за умови, якщо війна затягнеться на період від 12 місяців. В Україні внаслідок повномасштабного нападу Росії половина підприємств виявилася закритою, друга половина зазнає труднощів. За найскромнішими оцінками інфраструктурі країни вже завдали збитків на $100 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ООН назвали кількість загиблих мирних українців від початку вторгнення Росії

Характеристика бідності зазвичай визначається як купівельна спроможність від $5,5 до $13 на людину щодня. Програма грошових переказів, за підрахунками ООН, коштуватиме близько $250 млн на місяць. Це допоможе покрити часткові втрати доходів 2,6 млн осіб із незахищених категорій.

Згідно з прогнозом Світового банку, залежно від тривалості війни частка населення, яке живе нижче фактичного прожиткового мінімуму, може досягти 70% у 2022 році.