Путіну не вдасться залучити союзників у війну проти України на саміті ОДКБ, – експерт

Сьогодні, 16 травня, у Москві відбудеться саміт лідерів країн Організації Договору про колективну безпеку. При цьому Росії не вдасться залучити союзників до війни в Україні. Таку думку висловив Укрінформ латвійський політаналітик Алекс Григор’євс.

«Спільна регіональна тенденція зараз – триматися від цієї війни якнайдалі, щоб не бути запідозреними в союзницьких відносинах з Росією. Тут дається взнаки і страх бути зачепленими західними санкціями, і розуміння того, що якби Росії вдалося «перемолоти» Україну, то на ній Москва не зупиниться. Та й просто розумне небажання брати участь у програшній війні», – зазначає Григор’євс.

Як приклад, він звернув увагу на поведінку Лукашенка. Білоруський диктатор намагається переконати світ, що Білорусь не брала участі у війні в Україні і не збирається цього робити попри очевидні докази.

“Інший приклад. Злагоду чи незгоду Вірменії та Казахстану надати допомогу Росії залежить від того, наскільки потужними важелями на них чинить тиск Москва. Щодо Казахстану, то цьому тиску може протистояти Китай. Та й Вірменія сама не залишиться. А брати участь символічно, настільки, щоб потрапити під санкції?.. Дуже сумнівно, що хтось із країн-членів ОДКБ на це піде. Отже, по-простому кажучи, думаю, що Росію і тут чекає «облом» – резюмує аналітик.

Зазначимо, на думку багатьох експертів, сьогодні Путін може попросити союзників допомоги у війні проти України.