У Мінагрополітики назвали найбільш перспективні іноземні порти для експорту зернових

У плані експорту українського зерна найбільш перспективними виглядають порт у Клайпеді (Литва) та три порти в Латвії.

Уряд наразі займається питанням логістики зернових, повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, пише Укрінформ.

«Щодо експорту українського збіжжя через іноземні порти, то найбільш перспективними наразі виглядають балтійські — Клайпедський та три порти в Латвії. Вони значно потужніші за польські, з більш розвиненою інфраструктурою. Вони готові працювати з українським зерном, тим більше, що зараз вони втратили транзит з білорусії та росії. Головне питання, над яким ми всі разом працюємо, – як туди доїхати», – зазначив міністр.

Він передбачає, що за кілька місяців українські експортери зіткнуться з певними проблемами в румунських портах, які нараз допомагають Україні з експортом збіжжя.

«Зараз нам допомагає той факт, що наприкінці сезону порти мало завантажені. А ось улітку з румунським напрямком почнуться нюанси», — сказав Сольський.

Міністр пояснив, що за два місяці «піде румунська озима пшениця, ячмінь, піде болгарська, сербська, угорська продукція від місцевих фермерів. Очевидно, що почнеться висока конкуренція, яка ускладнить нам можливості через зрозумілі речі: ми не зможемо попросити уряди цих країн, щоб вони відставили в бік місцевих підприємців і продовжували обслуговувати тільки нас».

Як відомо, за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FАО), станом на початок травня близько 25 млн тонн зерна застрягли в Україні, оскільки його неможливо вивезти через блокування росією морських портів та проблеми з інфраструктурою.

Нагадаємо, посівна кампанія в Україні проходить на 20-30% повільніше, ніж зазвичай. Складнощі пов’язані з логістикою та браком палива.

Кабінет міністрів України змінив перелік товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на поточний рік. Наразі дозволено відправляти на експорт цукор та просо.