Нафта падає в ціні: всі чекають ембарго

Сьогодні, 2 травня, ціни на нафту продовжили падіння оскільки негативні очікування уповільнення економічного зростання в КНР, найбільшого у світі імпортера нафти, переважують побоювання потенційних перебоїв з постачаннями сировини. Європейський Союз готує ембарго на російську нафту.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Ф’ючерси на нафту марки Brent впали 1,1%, до $105,93 за барель, в той час, як ф’ючерси на американську нафту West Texas Intermediate (WTI) впали на 1%, до $103,70 за барель.

У Японії, Індії та Південно-Східній Азії ринки в понеділок були закриті у зв’язку зі святковими днями.

Повідомляється, що оприлюднені в суботу дані, що свідчать, що виробнича активність китайської економіки — другий за величиною у світі, скорочується вже другий місяць поспіль до найнижчого рівня з лютого 2020 року через блокування у зв’язку з COVID, підштовхнули ціни до падіння.

Як повідомляє Reuters, Євросоюз схиляється до заборони імпорту російської нафти до кінця 2022 року, про що заявили два дипломати ЄС після переговорів між Європейською комісією і державами-членами ЄС у вихідні. Біля половини з 4,7 млн барелів на день експорту сирої нафти з росії припадає на ЄС, забезпечуючи близько чверті імпорту нафти Євросоюзу у 2020 році.

Водночас як західні країни обмежили обсяги купівлі російської нафти, оскільки санкції торкнулися судноплавства й страхування експорту країни-агресора, вплив на світові поставки було пом’якшено, оскільки Індія не гребувала купівлею дешевших російських вантажів.

Експерти Royal Bank of Canada підрахували, обсяги імпорту російської нафти Індією збільшився з менш ніж 100 тисяч барелів на добу торік до 800 тисяч барелів на добу у квітні 2022 року.  Аналітики очікують, що Індія нарощуватиме імпорт й надалі до того часу, поки Вашингтон не введе вторинні санкції.

Наразі індійські нафтопереробні заводи ведуть переговори про шестимісячну нафтову угоду з росією на імпорт мільйонів барелів на місяць.