В ДПСУ оцінили ризик наступу окупантів з Придністров’я

Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко оцінив можливість наступу російських окупантів в Україні зі сторони Придністров’я. Поблизу кордону наразі не спостерігається формування росіянами угруповання для відновлення наступу в напрямку Чернігівської та Сумської областей.

Про це речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко повідомив на брифінгу щодо ситуації на ділянках державного кордону.

«У російському прикордонні відмічається певне переміщення російської техніки. В той же час формування ворогом угруповання для відновлення наступу ми не фіксуємо», – сказав Демченко.

Водночас Росія продовжує здійснювати збройні провокації на українсько-російській ділянці кордону у напрямку Чернігівської та Сумської областей, звідки українська армія вигнала ворожі сили.

«В межах Київської, Сумської та Чернігівської областей в рамках відновлення контролю за кордоном прикордонники вже вийшли на всі ділянки відповідальності. Але небезпека ще залишається, тому у класичному вигляді охорони кордону ще не відбувається», – відзначив він.

Зараз ще продовжуються заходи з подальшої перевірки місцевості, облаштовуються опорні пункти спостережень та охоронні пости.

«Серед небезпеки, яка є на тих напрямках, це можливе замінування місцевості, робота диверсійних груп та обстріли з суміжної території. За останні дні ворог неодноразово обстрілював Україну, відкриваючи вогонь зі своєї території», – розповів речник ДПСУ.

Вчора ворог тричі обстрілював Чернігівську область, сьогодні фіксувались мінометні обстріли Сумської області. Напруженою залишається ситуація на кордоні з Молдовою, зокрема на сегменті Придністров’я.

«Не виключається, що як і територію Білорусі, ворог може використати цей напрямок для подальшої ескалації. Однак зазначу, що і на кордоні з Білоруссю, і на напрямку Придністров’я сили оборони України вживають всіх необхідних заходів для посилення цих ділянок і, зокрема, враховується вся інформація, яка може впливати на захист кордону», – сказав речник.

Пункти пропуску на Придністровському сегменті українсько-молдовського кордону, а також на кордоні з Білоруссю і Росією зачинені рішенням уряду України. Українські прикордонники не здійснюють заходів з оформлення та пропуску громадян, пояснив представник відомства.

Раніше повідомлялося, що у «Придністровській молдавській республіці» почалась масштабна підготовка до скупчення сил та засобів з метою атаки у бік Одеси.

Делегації офіційного Кишинева та невизнаного Придністров’я зустрілися для перемовин у Варниці 28 квітня. Зустріч було призначено на тлі провокацій.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив із заявою після провокацій у невизнаному Придністров’ї. Він закликав усі відповідальні сторони уникати дестабілізації ситуації, а також зазначив, що подія шкодить безпеці Молдови.