Українське підприємство Дерипаски постачало до РФ компоненти для ракет

Працівники Державного бюро розслідувань заблокували канал постачання компонентів, що можуть використовуватися для виготовлення російського тактичного ракетного комплексу “Точка У”.

Нелегальні поставки з України до Росії здійснювало підприємство зі сфери впливу російського олігарха Олега Дерипаски, повідомила пресслужба ДБР 29 квітня.

“Видобуток здійснювали в кар’єрі Сумської області. Глухівський кар’єр кварцитів, що належить офшорній компанії російського олігарха, здійснював незаконний видобуток високочистого кварциту, кремнію та феросиліцію у Баницькому родовищі. Кремній міг використовуватися агресором при виготовленні ракет, якими потім завдавали ударів по українських містах”, – ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заарештували французьку віллу колишнього зятя Путіна

Видобуті в Україні корисні копалини незаконно експортували до РФ та реалізовували на користь підприємств військово-промислового комплексу країни-агресора. Зокрема, для виготовлення тактичних ракетних комплексів.

За результатами спільних дій ДБР та Офіса генерального прокурора корпоративні права ТОВ Дерипаски, земельні ділянки родовищ, транспортні засоби та спеціальну техніку арештували. Зараз майно на суму майже 10 млн грн передали в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами.

Цього місяця ФБР вилучило багато предметів розкоші з двох американських маєтків російського мільярдера Дерипаски. Майно вилучили в межах розслідування з приводу можливого ухилення ним від санкцій.

Дерипаска перебуває під американськими санкціями за тісний зв’язок із президентом РФ Володимиром Путіним ще з 2018-го й обшук пов’язаних із ним маєтків у Вашингтоні та Нью-Йорку відбувся ще до російського вторгнення в Україну.

Зараз представники Дерипаски ведуть із правоохоронними органами США судову тяганину, вимагаючи скасувати санкції та повернути майно олігарха.