Під зруйнованим будинком культури звучав Шопен: відомий литовський піаніст зіграв у Ірпені

Видатний литовський піаніст Даріус Мажинтас 26 квітня влаштував концерт на підтримку України в Ірпені. Рояль поставили поблизу зруйнованого будинку культури. Концерт тривав близько години – звучали ноктюрни Шопена.

Про це у Facebook написала громадська діячка, голова правління ГО “Всеукраїнський демократичний форум” Ярина Ясиневич.

“26 квітня 2022 року на тлі зруйнованого історичного будинку культури в місті героїв Ірпені відбувся годинний виступ видатного піаніста Даріуса Мажинтаса на підтримку України та пошану зруйнованого міста героїв, які віддано і ціною життів стримували наступ росіян на столицю. Чорний рояль для виступу привезли із Києва і розташували на уцілілому шматку площі перед Центральним будинком культури. Споруда – пам’ятка культури, в її зруйнованому приміщенні зараз можна бачити металеві каркаси двох згорілих фортеп’яно”, – написала Ярина Ясиневич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЮНЕСКО підтвердила пошкодження 110 об’єктів культурної спадщини внаслідок російської агресії

Артист приїхав напередодні і заночував у Ірпені, побут допомогли організувати волонтери. В місті досі нема електрики, газу та подекуди води. Люди набирають воду у криницях і готують на вогнищах. Будинок, де оселили його з командою, також значно постраждав від ракетних обстрілів.

“Важливо привертати увагу світової спільноти саме тут, у таких місцях, як Ірпінь, до злочинів, вчинених Росією проти України, запрошуючи на власні очі переконатися у масштабах руйнувань. Врешті, важливо творити красу, демонструвати людяність у сповнених болю місцях.” – говорить Ярина Ясиневич.

Сам піаніст зауважив, що зараз важливо підтримувати українців мистецтвом.

“Музика, яка звучить у залах заради задоволення, – це не все, що можна з нею зробити. Музика – це енергія, яка допомагає людям. Тому я не хочу зараз грати в залах. Я хочу грати у тих місцях, де цього не очікують. Тому символічно ми тут. Наше серце з Україною. Я люблю Україну. Вона бореться не тільки за свою країну. Вона бореться за весь світ”, – наголосив музикант.

Даріус Мажинтас – Віце-президент і художній керівник канадської Фундації Looking at the Stars у Європейському Союзі, випускник Литовської академії музики і театру, лауреат численних національних та міжнародних премій. Завдяки своїй винятковій музичній чуйності та таланту, а також формам виразу та унікальним інтерпритаціям, виконавець має визнання у Литовській Республіці та у світі.