Росію позбавили права на проведення ЧС 2023 із хокею

Про це йдеться у повідомленні, опублікованому на сайті IIHF 26 квітня.

Зазначено, що рішення про перенесення ЧС 2023 із РФ було ухвалено “насамперед через занепокоєння щодо безпеки та добробуту всіх гравців, офіційних осіб, ЗМІ та вболівальників”.

Рада IIHF “висловила занепокоєння щодо безпеки свободи пересування гравців та посадовців у Росію, з неї та всередині неї”, наголошують у повідомленні.

Нове місце проведення турніру буде визначено під час щорічного конгресу IIHF у Тампере (Фінляндія) в останній тиждень ЧС 2022 року.

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Міжнародна федерація хокею усунула національні збірні Росії та Білорусі різного віку, а також російські та білоруські клуби від участі у будь-яких змаганнях, які проводять під егідою організації. Рішення було ухвалено 28 лютого на позачерговому засіданні ради IIHF.

Окрім того, Росію позбавили права на проведення чемпіонату світу з хокею серед юніорів, який мав відбутися 2023 року.

“Рішення про перенесення заходу було ухвалено насамперед через занепокоєння про здоров’я та добробут усіх гравців, посадовців і вболівальників, які беруть участь. Рада IIHF також узяла до уваги порушення російським урядом олімпійського перемир’я, яке було встановлено у грудні 2021 року резолюцією Генасамблеї ООН”, – ідеться у заяві.

За словами міністра молоді та спорту України Вадима Гутцайта, РФ та Білорусь усунено від участі у 90 95% світових спортивних змагань.