“Росія відкрила коридор із Маріуполя. Але такий нам не потрібен” – Верещук

Російські окупанти в Маріуполі на Донеччині відмовляються відкрити коридор для цивільних, але надають коридори для полону військовим.

Росіяни вдають, що це одне й те ж, повідомила віцепрем’єр Ірина Верещук у Telegram 22 квітня.

Вона нагадала, що на заводі “Азовсталь” перебувають українські військові та приблизно 1 тис. цивільних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий Бабин Яр: у братській могилі в Мангуші можуть лежати 9 тис. маріупольців

“Бувають коридори для здачі в полон. Росіяни відкрили такий, але він нам не потрібен. Бо наші військові не хочуть здаватися їм у полон. Бувають гуманітарні коридори для евакуації цивільних із зони бойових дій. Нам потрібен такий коридор з “Азовсталі”, щоб евакуювати звідти жінок, дітей та людей похилого віку.

Росіяни відмовляються відкрити коридор для цивільних, цинічно вдаючи, що вони не розуміють різницю між коридором для здачі в полон військових і гуманітарним коридором для евакуації цивільних. Офіційні російські спікери не соромляться озвучувати брехню, що нібито гуманітарний коридор надано, але наші цивільні чомусь не хочуть ним скористатися”, – написала вона.

Верещук пояснила, що росіяни бояться штурмувати “Азовсталь”, але при цьому вони не випускають звідти цивільних, намагаючись таким чином тиснути на військових.

“Нам важливо, щоб міжнародні ЗМІ чітко розуміли правду. Вкотре звертаємося до світових лідерів і світової спільноти негайно докласти всіх зусиль для відкриття гуманітарного коридору з “Азовсталі” для жінок, дітей та осіб похилого віку”, – закликала вона.

22 квітня в Україні не відкрився жодний гумкоридор через небезпеку на маршрутах з боку росіян.

На 20 квітня Україні вдалося домовитися з РФ про гуманітарний коридор із Маріуполя. Він мав запрацювати о 14:00 і рухатися по визначеному окупантами маршруту. Автобусів було набагато менше заявленої кількості. Тож не всі охочі потрапили до них. Коридор не запрацював так, як було заплановано.

21 квітня Ірина Верещук заявила про чергову спробу України евакуювати людей із заблокованого міста. Під час евакуації війська РФ розпочали бій.