Збірна України з волейболу зіграє на чемпіонаті світу замість Росії

“14 квітня президент ФВУ Михайло Мельник отримав листа від Міжнародної федерації волейболу (FIVB, Federation International Volleyball. “ГОРДОН”), у якому повідомляється, що Україна зіграє на Чемпіонаті світу 2022 замість Росії. У листі сказано, що процедура жеребкування проводитися наново не буде і Україна посяде місце Росії у групі А під першим сіяним номером”, – ідеться в повідомленні.

Чемпіонат світу 2022 мав відбутися у серпні – вересні в Росії, однак через повномасштабне військове вторгнення РФ в Україну, яке почалося 24 лютого, FIVB позбавила Росію цього права, тепер турнір приймуть Польща та Словенія.

FIVB також повідомила, що збірні Росії не матимуть права брати участь у міжнародних змаганнях під егідою Міжнародної федерації волейболу та Європейської конфедерації волейболу, зазначили у ФВУ.

Зокрема, завдяки виключенню країни-агресора зі світового волейболу стала можливою участь у турнірі збірної України.

У світовому рейтингу збірних українська команда посідала 22-ге місце, але в останній момент в оновленому списку у вересні минулого року опустилася на один рядок і це завадило дістати путівку за спортивним принципом, нагадали у ФВУ.

“Саме це і не дозволило нам забрати останню ліцензію. Втім, після вилучення Росії, наша команда піднялася на потрібну для участі сходинку”, – наголосили в українській федерації.

Суперниками команди тренера Угіса Крастінша в групі А стануть збірні Сербії, Тунісу та Пуерто-Рико.

Контекст:

За словами міністра молоді та спорту України Вадима Гутцайта, РФ та Білорусь усунули від участі у 90–95% світових спортивних змагань.

Через напад РФ на Україну національні збірні Росії та Білорусі і клуби із цих країн усунули від усіх футбольних та хокейних змагань.

РФ також позбавили права проведення ЧС-2022 з плавання, а російських та білоруських фігуристів усунули від усіх змагань.

Крім того, Росію та Білорусь не допустили на Паралімпіаду 2022 року у Пекіні за день до її початку.