Глава НБУ: банківська система залишається стійкою і ліквідною

Глава НБУ Кирило Шевченко розповів про поточний стан банківського сектору України:

"28-й день війни.

Яка ситуація на фінансовому фронті після цих чотирьох тижнів?

Головний висновок: фінансова система України успішно пройшла неймовірний «краш-тест», залишається стійкою і ліквідною.

Сьогодні наші зусилля зосереджені на кількох напрямах.

По-перше, це безперебійна робота банківської системи.

Загалом по всій Україні працюють близько 70% відділень системно важливих банків. Є проблеми із забезпеченням роботи у Харкові, Чернігові, Херсоні та відповідних областях, де точаться бої. Проте навіть там у надскладних умовах працюють кілька відділень банків. Це – героїзм! І ми пишаємось мужністю наших колег!

Перебоїв у роботі СЕПу немає. Ми працюємо в режимі 23/7, без вихідних.

Зберігається тренд збільшення залишків коштів клієнтів у банківській системі: станом на 22 березня +28,5 млрд грн в еквіваленті (за коштами юридичних та фізичних осіб в усіх валютах) порівняно з початком війни 24 лютого.

По-друге, це зусилля, спрямовані на відновлення економіки, насамперед для допомоги у проведенні цьогорічних весняно-польових робіт.

Нарощування кредитування вже сьогодні є вкрай необхідним для підтримання економіки України, передусім сільгосптоваровиробників. Уряд Постановою «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України щодо забезпечення кредитної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам» передбачив відповідні заходи фінансової державної підтримки аграріям під час посівної.

Тож я закликаю банківську спільноту активно включатись у роботу з кредитування. Від цього залежить без перебільшення продовольча безпека країни.

По-третє, наші антикризові заходи.

Продовжуємо ухвалювати рішення для підтримання стабільності банківської системи, забезпечення належної роботи банків, прав і інтересів клієнтів банків, мінімізації негативного впливу наслідків війни.

Серед нещодавніх рішень – збільшення щоденного ліміту на зняття готівки в Україні з рахунків у іноземній валюті з 30 тис. грн до 100 тис. грн (в еквіваленті). Водночас уточнено, що цей ліміт також поширюється на зняття валюти за кордоном із рахунків в іноземній валюті, що відкриті в українських банках. Щоденний ліміт у 100 тис. грн на зняття коштів в Україні з рахунків в національній валюті лишається чинним. Натомість за кордоном зняття валюти з гривневих рахунків обмежено лімітом у 100 тис. грн на місяць. Це обмеження має запобігти виведенню капіталу за кордон у значних обсягах.

По-четверте, продовження активної роботи в міжнародній площині.

Ми постійно розширюємо точки впливу на агресора, напрями допомоги Україні, а також коло контрагентів і партнерів, з якими ведеться робота. Зокрема, ми вже звернулися до платіжних систем China UnionPay та UnionPay International із закликом вийти з платіжного ринку рф, а також до міжнародної системи SWIFT із закликом відключити центральний банк рф від системи обміну фінансовими повідомленнями.

Це лише основні пункти нашого порядку денного. Щодня триває важлива й масштабна робота. Я вдячний усім учасникам банківського сектору за їх працю!

Разом – ми сила!

Слава Україні!".