ВР збільшила ренту на видобуток газу

Верховна Рада ухвалила закон №7038-д про збільшення ренти на видобуток газу на час воєнного стану та надзвичайного стану, повідомив нардеп Ярослав Железняк (фракція "Голос"), констатує "Інтерфакс-Україна".

"№7038-д – збільшення ренти на видобуток газу на час воєнного стану та надзвичайного стану", – відзначив нардеп законопроект як ухвалений у своєму повідомленні у Facebook у вівторок.

Згідно з повідомленням, за законопроект проголосували 270 депутатів за необхідних 226 голосів.

Як повідомлялося, 23 лютого комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував Верховній Раді прийняти за основу та в цілому доопрацьований законопроект №7038-д про підвищення ренти на газ.

Як зазначила заступниця міністра фінансів Світлана Воробей на засіданні, доопрацьована версія законопроекту передбачає зростання надходжень до бюджету на 30,6 млрд грн у 2022 році за рахунок приватних газодобувачів.

"Зібрані гроші буде спрямовано на фінансування підвищення зарплат військовим, на забезпечення виплат за "єПідтримкою" – це основні напрями", – зазначила вона.

За словами заступниці міністра, доопрацьований законопроект передбачає збереження нинішніх ставок ренти при ціні реалізації газу до $400/тис. куб. м.

"Надприбуток, починаючи від $401/тис. куб. м, розраховуватиметься за підвищеною ставкою, яка для старих свердловин більша у 2,2 раза, для нових – утричі. Отже, рентабельність, закладена під час планування буріння, буде збережено для підприємств. "Нинішні ставки вводилися у 2018 році, коли ціна газу не перевищувала $300/тис. куб. м", – пояснила вона.

Наразі рента при видобутку газу на старих свердловинах для покладів на глибині до 5 км становить 29%, на глибині понад 5 км – 14%.

При видобуванні газу на нових свердловинах, пробурених з 2018 року, рента для покладів на глибині до 5 км становить 12%, на глибині понад 5 км – 6%.