Агентство Fitch: дефолт Росії – неминучий

Агентство Fitch знизило довгостроковий рейтинг Росії в іноземній валюті (РДЕ) з рівня "B" до "C", який відображає оцінку, що суверенний дефолт РФ неминучий, пише "БізнесЦензор".

Fitch вказує, що вже знизило суверенний рейтинг Росії до рівня "B" з негативним прогнозом 2 березня, однак зміни, що відбулися з того часу, могли ще більше підірвати готовність Росії обслуговувати державний борг.

Зокрема, агентство враховує указ Путіна від 5 березня про виплати за суверенним боргом в російських рублях на користь кредиторів з країн, які Росія самостійно віднесла до переліку "недружніх".

Крім того, з кінця минулого тижня ЦБ РФ обмежив купонні виплати за російськими облігаціями федеральної позики в рублях на користь нерезидентів.

"Загалом подальше посилення санкцій та пропозиції, які можуть обмежити торгівлю енергією, збільшують ймовірність політичної відповіді Росії, яка включатиме принаймні вибіркову невиплату її суверенних боргових зобов’язань. Меншою мірою існує ризик встановлення технічних бар’єрів для обслуговування боргу, у тому числі через пряме блокування переказу коштів, або через системи клірингу та розрахунків, який також дещо зріс після нашого останнього огляду", – вказують аналітики Fitch.

Агентство також звертає увагу на можливість подальшого зниження рейтингу РФ у випадку невиконання зобов’язань від виплати комерційного боргу у встановлені пільгові періоди.

Як повідомлялося, нещодавно агентство Moody`s знизило суверенний рейтинг РФ до близькодефолтного рівня "Са" через рішення обмежити зовнішні платежі за суверенним боргом.  

"Навіть при зниженні геополітичних ризиків і поверненні до обслуговування суверенного боргу (якому зараз перешкоджають введені владою валютні та капітальні обмеження) помітне погіршення оцінки агентством Moody`s інституційної сили Росії, ймовірно, утримуватиме рейтинги значно нижчі за інвестиційний рівень протягом тривалого періоду", – йшлося у заяві агентства.

Рішення обмежити зовнішні платежі за суверенним боргом "ще більше послаблює і так дуже низьку оцінку Moody`s інституційної сили Росії", було сказано в повідомленні. На думку агентства, "зростаюча непередбачуваність дій уряду є відображенням нестачі стримувань та противаг навколо виконавчої влади". 

Крім того, на минулому тижні агентство S&P знизило довгостроковий кредитний рейтинг Російської Федерації в іноземній валюті до "CCC-" із "BB+", констатує "Інтерфакс-Україна".

"Зниження рейтингів Росії слідує за введенням заходів, які, як ми вважаємо, можуть суттєво збільшити ризик дефолту", – йдеться у пресрелізі.

"Військовий конфлікт в Україні спровокував введення нового раунду санкцій країнами G7, зокрема щодо валютних резервів Банку Росії, – зазначали експерти агентства. – Це робить істотну частину резервів недоступною, що негативно позначиться на здатності ЦБ РФ служити кредитором останньої інстанції, а також підриває те, що донедавна було основою кредитоспроможності Росії – її чисту валютну позицію".