ЦБ РФ: банки не продаватимуть росіянам готівкову валюту, $10 тис – ліміт на зняття з рахунків

Російський центробанк повідомив, що з 9 березня по 9 вересня 2022 року встановлює такий порядок видачі коштів із валютних вкладів або рахунків громадян:

"Всі кошти клієнтів на валютних рахунках або вкладах збережені та враховані у валюті вкладу, клієнт може зняти до 10 тис доларів США у готівковій валюті, а решта коштів – у рублях за ринковим курсом на день видачі.

У російських банках близько 90% валютних рахунків не перевищують суму 10 тис доларів США, тобто 90% власників валютних вкладів або рахунків зможуть повністю отримати свої кошти у готівковій валюті.

У період дії цього тимчасового порядку валюта видаватиметься у доларах США незалежно від валюти рахунку. Конвертація інших валют у долар США відбуватиметься за ринковим курсом на день видачі. 

Отримати валюту можна буде у касі банку.

Громадяни можуть зберігати гроші на валютних вкладах або рахунках. Усі кошти збережені та враховані у валюті, у якій було відкрито рахунок чи вклад. Умови по вкладу чи рахунку не змінюються. Відсотки за вкладами нараховуватимуться, як завжди, у тій валюті, в якій вклад був відкритий.

Громадяни зможуть відкривати і нові валютні рахунки та вклади, але зняти з них кошти, доки діє тимчасовий порядок операцій з готівковою валютою, можна буде в рублях за ринковим курсом на день видачі.

Банки протягом терміну дії тимчасового порядку не продаватимуть готівкову валюту громадянам. Поміняти готівкову валюту на рублі можна буде будь-якої миті і в будь-якому обсязі.

Отримати гроші зі своїх валютних вкладів або рахунків можуть клієнти всіх банків без винятку. Банкам може вимагатися кілька днів, щоб привезти необхідну суму в готівковій валюті в конкретне відділення".