“Офіс президента монополізує міжнародні контакти” – політолог про заборону на виїзд нардепам

Всім народним депутатам заборонили виїжджати з України: дозволи на нові відрядження не видають, підписані скасували, повідомив нардеп Олексій Гончаренко. Потрібен контроль за тим, куди їздять народні депутати, однак рішення влади погіршує міжнародні контакти України. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Олексій Панич.

“В Офісі президента готують поправки не до закону, а до процедури оформлення відрядження. Будуть додаткові перевірки. Але сама ця заборона дуже непрофесійний крок. Незграбний метод тимчасового розв’язання проблеми. Тому що вони вирішили спочатку покарати всіх, а потім вже думати. Це показує, що управлінські рішення приймають ті, хто не вміє цього робити. Нічого складнішого вигадати не змогли просто”, сказав Панич.

Потрібен контроль за тим, хто і куди виїжджає, додав політолог.

“Цей контроль має бути одразу по поверненню. Якщо депутат відбуває у відрядження, а насправді їде на Мальдіви, має знати що по поверненню його паспорт будуть перевіряти. І спитають, що він там робив. От коли цей депутат знатиме ще до того як поїхати, що відповідальність буде, то не їхатиме на відпочинок замість роботи. А такого контролю немає. Замість покарання одного депутата з владної фракції покарали всіх”, уточнив Панич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перевертні в політиці: хто встиг “перевзутися” і коли буде покарання для зрадників

Депутати, серед іншого, їздили домовлятися із західними партнерами, наголосив політолог.

“Все це поставили на паузу. Офіс президента ще більше монополізує міжнародні контакти. Що для них вигідно. Але це не в інтересах України. Банковій було би зручніше, щоб у парламенті сиділи маріонетки і голосували за їх вказівкою. Рішення називають тимчасовим кроком, але у нас все може стати постійним”, додав Панич.

Напередодні ЗМІ повідомили, що Офіс президента заблокував виїзд за кордон народним депутатам та чиновникам. Законодавство щодо виїзду у відрядження доопрацьовуватимуть. На такі кроки пішли через розголос щодо скандалу навколо народного депутата із фракції “Слуга народу” Юрія Арістова. Цього місяця він був у п’ятизірковому готелі Waldorf Astoria Maldives на Мальдівах. Після цього нардеп написав заяву про складання депутатських повноважень. Юрій Арістов очолював бюджетний комітет.

Минулого року журналісти “Української правди” під час розслідування з’ясували, що нардеп та лідер партії “За майбутнє” Ігор Палиця у липні та серпні тривалий час жив на своїй віллі у Каннах у Франції. Народний депутат від “Слуги народу” Микола Тищенко вирішив з’їздити до Таїланду “на зустріч із представниками української громади” про це стало відомо з оголошення посольства України. Сам депутат запевнив, що перебуває в Таїланді, щоб “налагоджувати в інтересах України відносини з державами Південно-Східної Азії”.

27 січня Кабмін прийняв постанову про заборону виїзду за кордон для чиновників, суддів, прокурорів депутатів та інших посадовців без поважних причин.