Рецесія скасовується-2: МВФ не бачить ознак погіршення світового економічного зростання

Слідом за економістами-практиками і теоретики долучились до скасування рецесії. Згідно з висновками Міжнародного валютного фонду в огляді «Перспективи світової економіки», ризик економічних потрясінь цього року зменшився. Світове економічне зростання сягне 3%, що на 0,2 відсоткові пункти більше за попередній прогноз від квітня 2023 року.

Але не все райдужно, – МВФ:

  • високий рівень інфляції впливає на економіку країн «G-20»;
  • країни, що розвиваються, відчувають боргову скруту;
  • кризи на кшталт російського вторгнення в Україну змушують зростати ціни на харчі, паливо та добрива – і ситуація погіршиться після припинення «зернової ініціативи».

«У найближчій перспективі ознаки прогресу беззаперечні, – вважає провідний економіст МВФ П’єр-Олів’є Горінчас. – Однак на горизонті багато викликів, і святкувати зарано».

МВФ оцінив стан справ у 190 країнах.

– Серед переможців – Велика Британія. Їй вдається уникнути рецесії із показником зростання в 0,4%, до якого призведуть високі споживчі витрати.

  • Гарні перспективи у США – у поточному році зростання сягне 1,8%.
  • Китай продемонструє 5,2% зростання. Ми раніше розповідали (https://t.me/mindua/10272), що це начебто і зростання, однак набагато скромніше за можливе.
  • От в кого біда, то це в Німеччини – єдиної країни, за МВФ, чия економіка скоротиться через падіння промислового виробництва і потягне загальну економіку єврозони донизу, до показника 0,9%.

Рецесія скасовується-2: МВФ не бачить ознак погіршення світового економічного зростання

Якщо не вдарить глобальна фінансова криза, майбутнє світової економіки світле. Тим не менш, Горінчас закликав центробанки не поспішати зі зняттям обмежень та зменшенням контролю.

Очікується, що банки до поради дослухаються: ФРС має підвищити ключову ставку на чверть відсотка. Завтра, Європейський центробанк має встановити найвищу ставку із 2000 року, а наступного тижня Банк Англії може збільшити ставку вже в чотирнадцяте поспіль.