Держдеп відреагував на слова Лукашенка про наміри групи “Вагнера” націлитися на Польщу

США заявили, що вони захищатимуть кожен сантиметр території НАТО після того, як білоруський лідер Олександр Лукашенко дав зрозуміти, що сили «Групи Вагнера» у Білорусі готові націлитись на Польщу.

«Це чергова безвідповідальна заява Лукашенка», – заявив представник Держдепартаменту Метью Міллер, передає Голос Америки.

«Я не знаю, що тут ще можна побачити, – сказав Міллер, коментуючи висловлювання Лукашенка. – Я сказав би, що в регіоні є єдина країна, яка продемонструвала не лише намір, а й готовність вторгнутися до сусідів, і це росія, а не Польща і не якась інша країна».

«Тому я хочу ще раз заявити, що наш альянс із Польщею міцний, – заявив далі речник. – Польща – член НАТО і, звичайно ж, ми будемо захищати кожен сантиметр території НАТО у разі потреби».

У Санкт-Петербурзі в неділю відбулися переговори владіміра путіна та Олександра Лукашенка.

«Нас почали напружувати вагнерівці. «Хочеться на Захід. Дозвольте нам». Кажу вам навіщо на Захід? «Ну, сходити на екскурсію до Варшави, до Жешува”», – заявив Лукашенко.

У польському місті Жешув розташований аеродром, на який постачається військова техніка та озброєння, що постачаються Україні країнами Заходу. Згодом вони вирушають до України наземним шляхом.

За словами Лукашенка, за домовленістю з путіним він «тримає» найманців ПВК «Вагнер» у центрі Білорусі, а не передислокує їх до західних кордонів, «бо в них погані настрої». путін у відповідь на слова Лукашенка про «екскурсію» до Варшави та Жешува посміхався.

путін на тій самій зустрічі сказав, що всі плани співпраці росії та Білорусі виконуються та перевиконуються. А Лукашенко заявив, що Польща перекидає сили до західного кордону Білорусі, і заявив, що їй не можна дозволити окупувати Західну Україну. За словами Лукашенка, Білорусь та росія мають бути готові «допомогти населенню Західної України».

Бекграунд. Нагадаємо, у польському уряді прокоментували заяви путіна про нібито наміри Польщі окупувати захід України.