Литва пропонує для експорту українського зерна використовувати порти Балтійського моря

Влада Литви закликала Євросоюз задіяти балтійські порти для експорту української сільгосппродукції після того, як росія вийшла з «зернової угоди» і почала знищувати портову структуру України.

Джерело. Про це пише AFP.

Такий варіант може стати «надійною альтернативою» чорноморському коридору та дозволить щорічно перевозити 25 млн тонн зерна, йдеться у листі трьох литовських міністрів до Єврокомісії.

Раніше генеральний директор Клайпедського морського порту Альгіс Латакас повідомив про можливість перевалки 10 млн тонн українського зерна. Однак доставка в порт може стати проблемою, оскільки вимагатиме безліч домовленостей із різними країнами.

Якщо питання буде вирішено, Клайпеда вже зараз може забезпечити стовідсоткове обслуговування частини українського зерна: порт може приймати 10-15 млн тонн продукції.

Напередодні президент Литви Гітанас Науседа заявив, що вважає неправильним пом’якшувати санкції проти росії в обмін на повернення москви до «зернової оборудки». За його словами, йти на поступки «диктатору» вкрай несправедливо і «це позиція всіх органів влади, незалежно від рівня обговорення».

Науседа зазначив, що санкції не можна послаблювати ні проти росії, ні проти Білорусі, і вони мають бути однаково суворими для обох країн.

росія вийшла з Чорноморської ініціативи 17 липня і пригрозила військовими ризиками тим країнам, які вирішать відновити угоду без неї.

Після цього міноборони рф заявило, що вважатиме «військовими цілями» всі кораблі, що прямують до українських портів, і завдало масованих ударів по елеваторах і морських та річкових гаванях в Одесі та Миколаєві. Атаки тривають і досі.

Бекграунд. Нагадаємо, міністр МЗС Дмитро Кулеба заявив, що чим швидше ми отримаємо F-16, тим швидше створимо новий захищений зерновий коридор. За словами Кулеби, питання з поставками винищувачів Україні вже вирішене.