Націоналізували банк російського олігарха

Кабмін придбав у повному обсязі акції “Сенс Банку” у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за 1 грн.

Цей банк стає державним під управлінням Міністерства фінансів, повідомив перший заступник голови податкового комітету ВР Ярослав Железняк.

“Прийняти пропозицію Національного банку про участь держави в особі Міністерства фінансів у виведенні з ринку системно важливого банку акціонерного товариства “Сенс Банк” у спосіб, визначений пунктом 5 частини другої статті 39 Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”, йдеться у постанові.

Державний експортно-імпортний банк України визначили депозитарною установою. У ньому відкрили рахунок у цінних паперах на ім’я держави, на який зарахують акції АТ “Сенс Банку”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ocean Plaza і банк: націоналізували майно російських олігархів

Мінфіну доручили забезпечити укладення договору купівлі-продажу акцій банку. Видатки на придбання акцій здійснити користуючись з передбачених бюджетних коштів. Та забезпечити оплату вартості акцій після їхнього зарахування на рахунок у цінних паперах держави в Укрексімбанку.

Фонд гарантування вкладів встановить над банком контроль і затвердить план врегулювання. Він звернеться до Мінфіну щодо переліку кандидатів на посаду керівника банку після націоналізації. Мінфін погодить їх з Нацбанком.

Нацдепозитарій надасть Фонду гарантування інформацію про рахунки, на яких лежать акції банку, а ФГВФО погодить умови продажу банку за 1 грн.

Мінфін після цього надішле копії угоди з купівлі-продажу Нацдепозитарію та розпорядиться, аби депозитарій переказав акції на рахунок держави. Далі Мінфін проведе оплату, а депозитарій здійснить безумовну операцію з переказу акцій на рахунок Мінфіну в Укрексімбанку.

Після повідомлення від Мінфіну про реєстрацію прав власності на акції банку ФГВФО ухвалить рішення про припинення роботи тимчасової адміністрації і передасть печатки та документи призначеному Мінфіном керівництву.

Національний банк України ухвалив рішення про виведення з ринку “Сенс Банку” російського олігарха Михайла Фрідмана.

У банку запровадять тимчасову адміністрацію Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.