путін відібрав у Danone і Carlsberg багатомільярдні активи, вкладені в російські філії

Російський диктатор путін націоналізує найбільшу в росії молочну компанію «Данон росія» та пивоварну «Балтику», що належить датській Carlsberg. Це другий випадок за часи російського вторгнення в Україну, коли рф відбирає у іноземців мільярдні російські активи.

Джерело. Про це пише The Bell.

Увечері в неділю путін підписав указ про передачу в тимчасове управління рф частки іноземних акціонерів пивоварної компанії «Балтика» та молочної «Данон росія».

«Балтика» – друга за розміром російська пивоварна компанія, на 100% належить датському концерну Carlsberg.

«Данон» – найбільший у країні виробник молочної продукції, на 100% належить французькій Danone.

При цьому Carlsberg буквально три тижні тому оголосила, що знайшла покупця на свої російські активи. Але продати російську «дочку» іноземній компанії зараз неможливо без дозволу спеціальної урядової комісії рф. Carlsberg у релізі зазначав, що чекає такого дозволу.

Danone продавала свої російські активи більш мляво. У жовтні 2022 року компанія оголосила, що знайде нових власників на свій російський бізнес, але інвесторів так і не знайшла.

Під «передачею в тимчасове управління» де-факто мається на увазі націоналізація. Цей механізм було запроваджено наприкінці квітня указом самого путіна і вперше застосовано до найбільших іноземних інвесторів у російській електроенергетиці – німецької Uniper та фінської Fortum. Вже наступного дня після публікації указу путіна керівництво російських «дочок» обох компаній було замінено на людей із орбіти голови «Роснефти» Ігоря Сєчіна. Fortum цього тижня оголосив, що подає до міжнародного арбітражу позов про компенсацію на кілька мільярдів євро.

Це далеко не перший випадок націоналізації активів іноземців у росії. Більше того, насправді націоналізація відбулася давно і з усіма одразу, коли минулої осені путін заборонив компаніям продавати свої російські активи без дозволу уряду рф.

Але Danone та Carlsberg посідають особливе місце в обсягах інвестування в російський ринок. Вони фактично стояли біля основ формування російського споживчого ринку у його нинішньому вигляді. Історія обох компаній у росії – нагадування у тому, яке місце росія посідала у світовій економіці до початку війни проти України. Для обох транснаціональних гігантів до 2014 року росія була найбільшим ринком.