У США відреагували на передачу Україні ракет Storm Shadow

Держсекретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен позитивно відреагував на передачу Україні британських ракет Storm Shadow.

Storm Shadow – крилата ракета великої дальності. Їх отримання Україною Блінкен прокоментував в інтерв’ю PBS NewsHour.

“Різні країни будуть робити різні речі залежно від власних можливостей і технологій, залежно від того, що є найбільш доцільним”, сказав він.

Також спробував пояснити, чому США відмовляються надавати Україні далекобійні ракети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США пообіцяли закрити прогалини ЗСУ у зброї

“Ми надали Україні унікальну допомогу в цьому процесі. Інші країни можуть робити речі, які відрізняються від того, що робимо ми. Питання ось в чому: чи все це відповідає потребам України? І ми переконані, що так, саме так”, зауважив держсекретар США.

Його також запитали, чи може передача далекобійних ракет Україні спровокувати ескалацію.

“Все це (передача зброї. Gazeta.ua), знову ж таки, робиться в рамках коаліційного і скоординованого процесу”, відповів він.

11 травня міноборони Великої Британіїпідтвердило передачу Україні ракет Storm Shadows напередодні запланованого контрнаступу Збройних сил. Скільки точно таких ракет ми отримаємо невідомо. Але експерти переконані, що їх достатньо, щоби змінити оперативну обстановку на полі бою.

Радник Комісії США з безпеки в Європі Пол Массаро на карті продемонстрував, куди можуть дістати Storm Shadow.

Storm Shadow це спільна розробка Великої Британії і Франції. Зазвичай її запускають з повітря. Storm Shadow має дальність до 300 км, щоб завдати удару вглиб тимчасово окупованої території України.

За даними ЗМІ, Україна пообіцяла британцям, що використовуватиме Storm Shadow лише в межах суверенної території України, а не для ударів по Росії.