Де в Україні можливі землетруси ‒ у НАН розповіли

Науковці вважають, що в Україні можуть бути землетруси різної потужності. Вони можуть фіксуватися у всіх регіонах.

Найпотужніші ‒ до 8 балів за шкалою Ріхтера ‒ можливі на південному заході Одеської області. Про це в ефірі національного телемарафону розповів сейсмолог Національної академії наук Олександр Кендзера, передає Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 90 годин під завалами: у Туреччині врятували 10-денне немовля

За його словами, Україна розташована у тому ж сейсмоактивному поясі, що й Туреччина. Цей пояс постійно генерує підземні поштовхи. Багато залежить від того, з якою швидкістю рухаються плити, що в свою чергу зумовлює накопичення енергії.

“Цей пояс утворився через те, що Євроазійська плита тисне на Арабську та Африканську плити. Очевидно, що рух цих плит зупинити неможливо, тому раніше чи пізніше там будуть землетруси”, ‒ сказав Кендзера.

Сейсмолог також нагадав про зону Вранча, яка розташована в Румунії. Землетруси на цій сейсмоактивній плиті можуть відчуватися на всій території України. Місцеві сейсмоактивні зони, за словами науковця, також зафіксовані біля Криму та на Закарпатті.

Кількість загиблих внаслідок землетрусу, що стався 6 лютого в Туреччині та Сирії, на ранок 12 лютого сягнула 28 192 осіб.

У грузинському місті Озургеті, що розташоване за 70 кілометрів від кордону з Туреччиною, також стався землетрус магнітудою 4,3 бали.