В Ірані модифікували дрони для РФ

Іран модифікує дрони, які постачає Росії.

Робить так, щоб вибухові боєголовки могли завдати максимальної шкоди українським об’єктам інфраструктури. Про це пише CNN.

У жовтні 2022 року в районі Одеси виявили боєголовку іранського безпілотника Shahed-131. Її дослідила британська слідча організація Conflict Armament Research спільно з українськими військовими.

Аналітики групи кажуть, що боєголовки завдовжки трохи менш ніж 0,6 м поспішно модифікували погано підігнаними один до одного шарами десятків дрібних металевих уламків. Вони при ударі розлітаються по великому радіусу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні розробили дрони, які будуть збивати іранські Shahed

Крім осколків, по колу бойової частини встановили ще 18 дрібніших зарядів. Вони при розплавленні вибуховою хвилею здатні пробивати броню і створювати своєрідний вибуховий ефект на 360 градусів. Це все суттєво збільшує здатність боєголовки знищувати електростанції, розподільні мережі, лінії електропередач та великі потужні трансформатори. Також вони ускладнюють ремонт.

Боєголовки, призначені для ураження танків або артилерії, можуть мати іншу конструкцію. З кумулятивним лобовим зарядом, який використовується для більш концентрованих цілей. Знайдена боєголовка має радіальний кумулятивний ефект, що може призвести до більшої площі ураження.

“Було багато припущень, що, можливо, ці вибухові речовини були дуже грубими, дешевими та простими. Але дивлячись на боєголовку, стає ясно, що було докладено багато зусиль, щоб переконатися, що вона може завдати якомога більшої шкоди інфраструктурі у великому радіусі”, розповів один із дослідників дрона Демієн Сплітерс.

В останні тижні російські окупанти не атакували Україну іранськими бойовими дронами Shahed-136/131.

Це говорить про те, що росіяни приберегли якусь частину або очікують на наступну партію, заявив речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

Відомо, що Росія збирається побудувати завод із виробництва дронів на власній території десь у глибині країни.