ЄЦБ: тиснемо на європейські банки, щоб вони вийшли з російського ринку

Головний фінансовий орган Європи заявив, що чинить тиск на банки єврозони, щоб вони скоротили свої ризики, повʼязані з роботою у РФ, навіть незважаючи на те, що вікно для продажу цих активів звужується, пише Financial Times, констатує Forbes-Україна.

Так, голова наглядового органу Європейського центрального банку Андреа Енріа сказав, що «багато банків зробили кроки», щоб зменшити свою залежність від Росії після вторгнення в Україну, і додав, що ЄЦБ вітатиме «будь-яку можливість для банків вийти».

Багато банків із 45 західних фінустанов, які мають філії в Росії, намагалися залишити країну, але лише деякі зробили це. Два банки з найбільшими ризиками знаходяться під контролем ЄЦБ: австрійський Raiffeisen Bank International та італійський UniCredit.

«Звичайно, ми чинимо тиск на банки, щоб вони активно керували ризиками (своїх позицій у Росії), – заявив Енріа на прес-конференції у Франкфурті. – Будь-яка можливість для банків вийти з цього бізнесу була б привабливою для нас із точки зору нагляду».

Планам західних банків швидко піти з Росії було завдано удару минулого року, коли президент РФ Володимир Путін заявив, що іноземні власники з «недружніх» країн не можуть укладати угоди без його схвалення. «Вікно для продажу потрохи закривається», – сказав представник ЄЦБ.

Французький Société Générale – один із небагатьох західних банків, які завершили продаж своєї російської філії. Але на угоду з російським мільярдером Володимиром Потаніним, близьким до Кремля, пішло 3,1 млрд євро. А Raiffeisen і UniCredit заявили, що «шукають способи піти з Росії».

За словами Енріа, кілька банків єврозони вже скоротили свій транскордонний бізнес із Росією, прийняли резерви на можливі збитки від цього ризику або відокремили свої операції в Росії від решти групи.
Контекст

До 24 лютого в Росії працювали 206 іноземних (здебільшого західних) фінустанов, за 320 днів після вторгнення повністю вийшли з російського ринку лише шість установ, свідчать дані проєкту Leave Russia від KSE Institute.

З великих гравців пішли Societe Generale, Home Credit, PPF, а згортають чи призупинили бізнес платіжні системи Deutsche Bank, BNP Paribas, Bank of China, Commerzbank, Citigroup, Pekao SA та інші. Залишились Raiffeisen Bank International, UniCredit Group, Morgan Stanley, OTP Bank, Credit Europe Bank, Crédit Agricolе, деякі китайські та японські установи.

У Національному банку України заявили, що вважають неприпустимим, що частина міжнародних банків на одинадцятому місяці війни не ухвалила остаточних рішень про вихід із ринку РФ.

Група Raiffeisen Bank International (RBI) відреагувала на заклик НБУ ухвалити остаточне рішення про вихід із ринку РФ. У групі повідомили, що розглядають «ретельний спланований вихід банку», а також визнали, що надають пільги російським військовим.