Турецькі фірми продають американські товари російським компаніям, що виробляють зброю ‒ WSJ

Торік низка турецьких компаній постачали товари російським підприємствам, які перебувають під санкціями США.

Загальна сума угод склала щонайменше $18,5 млн. При цьому у переліку проданої продукції є й американські товари. Про це повідомляє видання Wall Street Journal.

Журналісти нарахували щонайменше 13 турецьких компаній, які експортували до РФ низку товарів, зокрема пластмаси, гумові вироби та транспортні засоби. Турецькі фірми відправили до Росії як мінімум три партії товарів виробництва США. Державі-агресору постачали також ліфти, електрогенератори, друковані плати та інші товари на суму $16 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія обходить санкції з допомогою трьох країн прем’єр Латвії

Товари з Туреччини отримувала дочірня компанія російської корпорації “Тактичне ракетне озброєння”, яка виробляє системи озброєння для військово-морського флоту РФ. Серед покупців також “Промтехнологія”, що виготовляє гвинтівки для збройних сил РФ. Ці підприємства також перебувають під санкціями США.

За даними видання, цього тижня високопосадовці міністерства фінансів США відвідали Туреччину, Об’єднані Арабські Емірати та Оман, щоб припинити військові закупівлі РФ у цих країнах.

“На додаток до спроб позбавити Росію зброї, офіційні особи США також намагаються перекрити російські джерела основних товарів, що використовуються для виробництва військової техніки. Каучук, наприклад, використовується для виготовлення пластин, що захищають російські бойові танки Т-80. Американські санкції та експортний контроль також націлені на пластмаси, які потрібні Росії для виробництва танків, кораблів, шоломів та бронежилетів”, йдеться у публікації.

За інформацією журналістів, РФ також придбала у турецьких фірм кермові колеса для вантажівок та американські фільтри для двигунів, конвеєри та елеватори американського виробництва.

Туреччина та країни Близького Сходу можуть втратити доступ до американського ринку, якщо порушуватимуть санкції. Про це попереджає заступник міністра фінансів США Брайан Нельсон, повідомляє Reuters.

США чинять серйозний тиск на Туреччину, щоб Анкара заборонила російським авіакомпаніям здійснювати польоти на територію Туреччини літаками, які виготовлені в Америці. На думку Вашингтона, такі польоти є порушенням запроваджених проти РФ санкцій, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела.