“В туалет та душ важко, на милицях”: у Львові облаштовують спеціальний центр для переселенців (Відео)

особливе житло для особливих

Реконструювати приміщення місто планує за рахунок гранту від міжнародної фінансової корпорації та Євросоюзу

Спеціальний центр для переселенців облаштовують у Львові за кошти Євросоюзу та міжнародної фінансової корпорації. Поки що ж люди мешкають у модульних містечках або тимчасових прихистках без необхідних для них умов. Для реконструкції обрали колишній медзаклад, аби там створити спеціальні умови для 80 переселенців. Журналістка “5 каналу” Марта Шикула бачила більше.

Марія Денекіна опинилася в інвалідному візку після уламкового поранення, коли окупанти обстріляли її подвір’я у селі Тетянівка на Донеччині. Тоді ж жінка втратила свою 15-річну доньку, її вбив уламок ворожого снаряду.

“Я як полечу, у мене позаду прильот, в спину осколок, я пролетіла метра 3-4, потім в голову, в серце. Я – Аня-Аня – вона мовчить. А я лежу в траві. А тьотя Надя говорить, Маша, вона всьо”, – каже переселенка з Донеччини Марія Денекіна.

Марія з чоловіком другий місяць живуть у модульному містечку. Після поранення жінка потребує особливих умов проживання, яких там немає.

“Ми в модульному будинку живемо, в туалет важко, на милицях, якшо дощ, то чоловік іде з парасолькою. А якшо ніч – то взагалі проблема. Також в душ, бо я сама не можу помитися. Це дуже важливо, бо пересуватися дуже складно”, – розповідає переселенка з Донеччини Марія Денекіна.

У схожих умовах мешкають й інші переселенці з особливими потребами. У Львові їх кілька сотень.

“Найгостріше зараз потреба стоїть в тимчасовому поселенні для людей, які мають потребу в особливих умовах проживання. Це люди які мають інвалідність, особи похилого віку і люди які отримали поранення чи контузії внаслідок військових дій”, – каже керівник управління соцзахисту Львівської міськради Ігор Кобрин.

Для людей з інклюзивними потребами планують облаштувати спеціалізоване помешкання у приміщення медзакладу, який не працює вже три роки. Невдовзі його реконструюють. У чотириповерховій будівлі оселять 80 осіб. На місці надаватиметься постійна медична допомога.

Реконструювати приміщення місто планує за рахунок гранту від міжнародної фінансової корпорації та Євросоюзу, які нині підтримують переселенців по всій країні.

“Відповідно до грантової угоди, це є 3000$ на 1 особу. І вже після завершення всіх проектно-кошторисна документів. Буде остаточна сума цих коштів однозначно не буде вистачати. І до цього проекту можуть долучатися інші компанії, також місто”, – розповів керівник другого медоб’єднання Львова Андрій Миськів.

“Львів – це перший муніципалітет, з яким ми підписали угоду як із партнерами. Сподіваємося, що з кількома іншими містами теж вдасться підписати угоди”, – каже регіональна менеджерка міжнародної фінансової корпорації Ліса Кестнер.

Приміщення, які облаштовуватимуть для переселенців, обирає Єврокомісія. Основна вимога – можливість швидкої модернізації будівлі.

“При виборі будівель ми звертаємо увагу, щоби поблизу були медустанови, освітні заклади та громадський транспорт. Для нас украй важливо, аби ремонти будівель були проведені дуже швидко. Бажано до зими, щоб якнайшвидше розмістити людей”, – каже представниця Європейського Союзу в Україні Клое Алліо.

Представники фінансової корпорації та ЄС розглядають іще кілька будівель, які можна облаштувати під житло для переселенців, і не лише у Львові. Фінансова допомога на облаштування такого житла становить 25 мільйонів євро.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, “5 канал”

Читайте також: Як на Черкащині працевлаштовують медиків-переселенців – сюжет

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.