Голова Національного банку України подав у відставку

У вівторок, 4 жовтня, голова Національного банку Кирило Шевченко подав президенту України заяву про відставку.

Про це повідомила пресслужба НБУ. Шевченко залишив посаду через проблеми зі здоров’ям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд спрогнозував розрахунковий курс валют на наступний рік

“Через причини, пов’язані зі здоров’ям, які я не можу надалі ігнорувати, ухвалив складне рішення. Я залишаю посаду голови НБУ”, – повідомив він.

Шевченко зазначив, що повідомив про своє рішення президента України Володимира Зеленського.

“Я звернувся до президента України з проханням прийняти мою відставку. Дякую президентові України за виявлену довіру й спільну роботу на користь держави і в мирний, і у воєнний час. З перших днів в НБУ я був передусім антикризовим менеджером і виконав свою місію: забезпечив безперебійну роботу фінансової системи в надскладний час повномасштабної війни”, зазначив він.

Він наголосив, що війна стала ще одним важким іспитом для його команди та його особисто і вони його гідно склали.

“Сьогодні НБУ сильніший, ніж будь-коли, у здатності реагувати на виклики й долати кризи, гідно проходить перевірку війною. І зберігає здатність бути основою поствоєнного відновлення економіки й спрямовувати на це весь фінансовий сектор”, сказав він.

Кирила Шевченка призначили головою Національного банку 16 липня 2020 року. Призначення відбулося після гучного скандалу зі звільненням попереднього голови НБУ Якова Смолія, який оголосив про відставку через політичний тиск зі сторони влади.

Останнім часом між Національним банком та Міністерством фінансів точилася публічна дискусія навколо обсягів “друку” гривні. У регуляторі наполягали на тому, аби обсяги емісії зменшувалися, щоб це не створювало загрози для розгортання інфляції. Для цього там переконували Мінфін підвищити ставки за облігаціями уряду.