За 20 секунд зуміли сховати дитину: історія брата і сестри, які залишилися без батьків на Одещині (Відео)

Діти героїв

“Діти Героїв”

Дівчинка вчиться заново радіти життю, а хлопець знайомиться з новими обов’язками виховання

В Одесі волонтери благодійного фонду “Діти Героїв” допомагають брату і сестрі, чиї родичі загинули в багатоповерхівці в курортному селищі Сергіївка. Дівчинка вчиться заново радіти життю, а хлопець знайомиться з новими обов’язками виховання. Про історію брата і сестри, які залишилися без батьків, розповість Ольга Дунська у матеріалі з циклу “Діти Героїв”.

Своїх батьків одинадцятирічна Аня та двадцятишестирічний Дмитро втратили в одну ніч: першого липня, коли росіяни влучили ракетою по багатоповерхівці в Сергіївці на Одещині. Тоді дівчинку врятували батьки, накривши подушками та ковдрою в коридорі.

“Між першим та другим вибухом, який був влучанням в будинок, було 20 секунд. Ось за ці 20 секунд вони встигли її сховати в коридорі, накрити її і, відповідно, виштовхати як можна ближче до вхідних дверей. Вона говорить, що після того, як почула другий вибух, вона вибралася з-під ковдри, побачила, що вхідні двері вибиті, і побігла кликати на допомогу. Вона чула, як тато кричав голосом, ніби він засинає”, – згадує брат Ані Дмитро Ромащук.

Дівчинку вивели з будинку сусіди. В одному капці та піжамі посеред ночі Аня бігла до бомбосховища. Батьки вибратися з квартири не змогли.

“Вони знаходилися в кімнаті, а кімнату була найближча до 1 під’їзду, куди власне прилетіло ударною хвиленю. Внаслідок руйнувань вони дістали поранення, несумісні з життям, і обидва загинули на місці”, – каже брат Ані Дмитро Ромащук.

Тепер Аня мешкає у старшого брата з дружиною. Готуються винаймати двокімнатну квартиру, щоби всім було де розміститися. З допомогою волонтерів, дівчинка відвідувала психологів, а також табір у Закарпатті. Про події тієї страшної ночі намагається не згадувати.

Частину речей Ані вдалося забрати з уцілілої частини квартири. З рештою – допомагають волонтери. Подарували одяг, взуття, планшет для навчання. Підтримувати родину обіцяють і надалі.

“Вони отримали від фонду одразу грошову допомогу першочергову, психологічну, також ми запропонували від фонду вивчати англійську мову. Ми ставимо собі за мету допомагати дітям, які поступають в наш фонд, до їх повноліття, тобто до 18-ліття. І це всестороння допомога з акцентом на навчання та розвиток талантів”, – каже співзасновниця фонду “Діти Героїв” Валерія Абдал.

Аня обожнює співати та чудово танцює, мріє про власний бізнес. Тепер дитячі мрії сестри, а також утримання дівчинки – цілком на плечах брата. Він каже, найголовніша проблема – це житло. Зруйновану квартиру родини відновлювати ще не почали.

Нині під опікою фонду “Діти героїв” – понад два десятки дітей, які пережили жахи війни і залишилися без батьків. Благодійники закликають усіх, хто потрапив у таку ситуацію і потребує допомоги – звертатися до них. Уся необхідна контактна інформація на їхньому сайті.

Якщо бажаєте підтримати благодійний фонд “Діти Героїв”, переходьте за посиланням

Ольга Дунська, Одеса, “5 канал”

Читайте також: “Мамо, де тато?”: як родина загиблого військового переживає втрату і яку роль відіграє фонд “Діти героїв”

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.