Генсек НАТО отримав заявку України на вступ до Альянсу

Генсек НАТО Єнс Столтенберґ офіційно отримав заявку України на вступ до Альянсу.

Про це повідомив заступник голови Офіса президента Ігор Жовква під час брифінгу. Наступним етапом має стати обговорення заявки з усіма країнами-членами НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли почнеться обговорення вступу України до НАТО посол розповіла деталі

Він нагадав, що за результатами засідання РНБО президентом України, прем’єр-міністром і головою Верховної Ради направили звернення до Північноатлантичної організації про заявку України щодо членства.

“На сьогодні генеральний секретар Альянсу отримав цю заявку офіційно шляхом ноти від України. Наступним етапом стане обговорення цієї заявки на рівні Північноатлантичної Ради тобто на рівні послів держав-членів НАТО у Брюсселі”, зазначив Жовква.

30 вересня президент Володимир Зеленський оголосив про подання заявки на вступ до НАТО й зазначив, що країна розраховує на приєднання у прискореному порядку.

Рішення України вже підтримали чотири країни: Канада, Литва, Латвія та Естонія, однак процедура потребує одностайного схвалення всіх 30 членів Альянсу.

Стратегічний курс України на членство в ЄС та НАТО закріплено в Конституції. Більшість українців за вступ України до НАТО та ЄС, свідчить соціологічне опитування.