Генерал США назвав головні труднощі з деокупацією Криму

Для Росії та особисто для диктатора Володимира Путіна Крим став питанням престижу. Навіть у разі втрати інших захоплених територій росіяни до останнього боротимуться за півострів.

Деокупація Криму ускладнюється особливостями географічного розташування, а також відсутністю в українських захисників необхідного спеціального озброєння, заявив колишній генерал-командувач армії Сполучених Штатів Америки у Європі Марк Гертлінг під час конференції Центру аналізу європейської політики. Він розповів про труднощі, які чекають на Збройні сили України попереду.

“По-перше, острів є стратегічно важливим для російського Чорноморського флоту, військово-повітряних баз та іншої військової інфраструктури. По-друге, Крим питання престижу особисто для Путіна”, пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські військові досягають цілей на трьох напрямках Пентагон

Він нагадав, що окупанти використали флот та сили спеціального призначення, коли здійснили вторгнення до Криму 2014 року.

“Це буде важка битва для України. Щоб потрапити на півострів, є лише кілька доріг через територію, яка складається з кількох дрібних острівців. Тому з точки зору конвенційної війни це буде тяжко. В українців зараз немає флоту. Самою артилерією територію взяти не можна, потрібні сухопутні війська”, наголосив Гертлінг.

У спробі утримати Крим Путін може вдатися до застосування стратегічних бомбардувальників та військово-морського флоту, який РФ досі використовує не на повну силу. Водночас це не є гарантією успіху окупантів.

“Ми вже встигли побачити й переконатися, наскільки небоєздатними були їхні наземні війська та флот. Але все ж таки на це слід зважати”, резюмував генерал.

3 жовтня Ілон Маск написав у Twitter “формулу закінчення війни в Україні” і запропонував віддати Крим Росії. Після цього отримав жорстку критику.

У пості Маск викладає своє бачення того, як досягти “миру між Україною та Росією” без урахування реального стану речей: 1) Повторні вибори в анексованих регіонах під наглядом ООН. Росія йде, якщо на те буде воля народу. 2) Крим формально входить до складу Росії, як це було з 1783 року (до помилки Хрущова). 3) Водопостачання Криму забезпечено”.

У відповідь президент Володимир Зеленський затвітив своє опитування: “Який Ілон Маск вам подобається більше? Той, що підтримує Україну, чи той, що підтримує Росію?”