Як українцям cплачувати податки в Європі: пояснення юристів

Українці, які внаслідок повномасштабної війни, переїхали за кордон, зокрема в країни Євросоюзу, повинні знати місцеві правила оподаткування доходів.

Юридична фірма Sayenko Kharenko разом із компанією Andersеn Global підготували комплексний огляд підходів до оподаткування у країнах, які зараз приймають значну кількість українців, пише AIN.UA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з доларом і на що виростуть ціни фінансовий гороскоп на жовтень

Польща

Резидентом Республіки Польща є фізична особа, яка:

– має центр особистого чи економічного інтересу (центр інтересу) на території Республіки Польща;

– перебування на території Республіки Польща понад 183 днів у даному податковому році.

Українці, які переїхали до Польщі через війну, можуть розглядатися як особи з центром життєвих інтересів в Україні та залишатися українськими податковими резидентами до кінця війни, а особа, яка перебуває в Польщі, може розглядатися як український податковий резидент відповідно.

У цьому випадку тільки дохід, отриманий з Польщі, підлягатиме оподаткуванню лише в Польщі.

Громадяни України, які легально працевлаштовуються в Польщі, підлягають податковому обов’язку та подають податкову декларацію.

Форма розрахунку доходу надається платником і залежить від виду заробітку українця в Польщі.

Словаччина

Для визначення податкового резидентства розглядаються:

– місце постійного проживання;

– центр життєвих інтересів;

– громадянство.

Ставка податку на доходи фізичних осіб становить 19% до податкової бази 38 553 (ця сума щорічно коригується) і 25% у разі перевищення.

Самозайняті особи з річним оподатковуваним доходом, що не перевищує 49 790, оподатковуються за ставкою 15%. Дивіденди оподатковуються за ставкою 7%. Процентний дохід оподатковується за ставкою 19%.

Угорщина

Податковими резидентами Угорщини вважаються люди з:

– постійним місцем проживання в Угорщині;

– центром життєвих інтересів;

Якщо громадянин України отримує дозвіл на тимчасове постійне проживання або дозвіл на постійне проживання ЄС, він/вона стане податковим резидентом Угорщини відповідно до угорських правил оподаткування доходів фізичних осіб.

Через ситуацію в Україні в Угорщині не передбачено жодних додаткових податків чи зборів, що застосовуються до фізичних осіб. Стандартна ставка на доходи фізосіб тут 15%.

Словенія

Якщо особа проживає в Словенії понад 183 днів протягом календарного року, вона відповідає вимогам словенського місця проживання.

Вимоги щодо проживання в Словенії можуть бути виконані до закінчення шестимісячного періоду, якщо особа встановить значні зв’язки щодо проживання зі Словенією через:

– звичайне місце проживання;

– центр життєвих інтересів.

Податкові ставки в Словенії:

до 8755 (на рік) – 16%
до 25 750 (на рік) – 27%
до 51 500 (на рік) – 34%
до 74 160 (на рік) – 39%
понад 74 160 (на рік) – 45%.

Італія

Відповідно до статті 4 Угоди про уникнення подвійного оподаткування між Україною та Італією встановлені наступні критерії визнання резидентом:

– постійне місце проживання або тісні економічні чи особисті стосунки;

– центр життєвих інтересів;

– громадянство.

Ставка податку на доходи фізичних осіб є прогресивною:

максимальна ставка – 43% (понад 50 000);
регіональна надбавка від 1,23% до 3,33%;
комунальний збір до 0,9%.

Іспанія

Фізичні особи вважатимуться податковими резидентами Іспанії для цілей оподаткування Іспанії, якщо вони відповідають будь-якій із наведених нижче вимог:

– проводять понад 183 днів в Іспанії протягом календарного року;

– основне місце їхнього бізнесу, професійних чи економічних інтересів знаходиться в Іспанії; або

– їхня дружина та неповнолітні діти постійно проживають в Іспанії (за винятком випадків юридичного розлучення або обставин, коли особа може підтвердити податкове резидентство в іншій країні).

Оподатковуваний дохід від заощаджень оподатковується за такими ставками:

19% за перші 6000 оподатковуваного доходу;
21% для наступних 6 000 до 50 000 оподатковуваного доходу;
23% для наступних 50 000 до 200 000 оподатковуваного доходу
26% для будь-яких сум понад 200 000.

Португалія

Тут застосовуються загальні правила визначення резидентів. Перебування в Португалії понад 183 або володіння будинком для використання його як постійного місця проживання.

Резиденти Португалії з точки зору оподаткування оподатковують свій міжнародний дохід за прогресивною ставкою від 14,5% до 48%.

Швейцарія

До 2023 року українські біженці зі статусом захисту S мають платити податки у Швейцарії, лише якщо вони працюють (безкоштовне проживання та грошові виплати у вигляді екстреної чи соціальної допомоги не оподатковуються).

Вони підлягають оподаткуванню в Швейцарії, обмежуючись доходом, отриманим від прибуткової діяльності (найнятої або самозайнятої).

Австрія

Особи, які проживають в Австрії або мають постійне місце проживання в Австрії, підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб зі свого світового доходу (необмежене податкове зобов’язання).

Річний прибутковий податок зазвичай становить:

для перших 11 000 – 0%;
для частини доходу понад 11 000 до 18 000 – 20%;
для частини доходу понад 18 000 до 31 000 – 35%;
для частини доходу понад 31 000 до 60 000 – 42%;
для частини доходу понад 60 000 до 90 000 – 48%;
для частини доходу понад 90 000 – 50%.

Для частини доходу понад один мільйон євро ставка податку становить 55% у календарних роках з 2016 по 2025 рік.

Німеччина

Податкове резидентство в Німеччині вимагає місця проживання, тобто навіть орендованої квартири. Критерії постійного місця проживання відповідають, якщо особа проводить у Німеччині 183 дні (у разі будь-яких професійних причин) або один рік, якщо проживання не пов’язане з жодною професією.

Ставка податку для фізичних осіб коливається від 0% до 45%. Додатковий податок у розмірі 25% застосовується виключно до доходу від інвестицій.

З 1 жовтня збільшили розмір єдиного соціального внеску, який мають сплачувати фізособи-підприємці.

Це пов’язано зі збільшенням розміру мінімальної зарплати. Її розмір зросте із 6500 грн до 6700 грн. Для ФОП третьої групи, яка найпоширеніша в Україні, це означає, що зміниться і розмір ЄСВ.