Мобілізація в Криму: втікачі кинулися отримувати українські закордонні паспорти

В Астану прибули сотні чоловіків з Криму, які втекли від російської мобілізації. Більшість з них кримські татари, які не хочуть йти воювати в Україну.

Чоловіки зібралися перед посольством України в Казахстані. Вони хочуть отримати закордонні паспорти, щоб виїхати в Європу, повідомляє “Радіо Свобода”.

“Багато хто з нас не хоче воювати. Ми, мусульмани, завжди проповідуємо мир. Як можна проповідувати мир, якщо когось убивати? Там (в Україні) помирають мирні люди, знищується цивільна інфраструктура. Хіба мусульмани будуть це робити? Тому багато хто з нас просто відмовився від цього”, – пояснює чоловік біля посольства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як іде мобілізація в Росії Генштаб розкрив нові подробиці

Консул України в Казахстані Іван Алмаші заявив, що посольство “намагатиметься допомогти всім, чим зможе, незалежно від того, які у них є документи”. У деяких також і російські паспорти.

“Якщо вони надають паспорт громадянина України, і з громадянства України не виходили, то вони – громадяни України. Людей дуже багато. Моє завдання полягає в тому, щоб вони мали легальні документи… Ми повинні все перевірити і по можливості всім їм оформити: кому – закордонний паспорт, кому – посвідчення про повернення. Усе залежить від того, які документи в них є”, – сказав Алмаші.

21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив про часткову мобілізацію росіян. Призову підлягатимуть нібито тільки громадяни, які перебувають у запасі. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу говорить про 300 тис. резервістів, яких планують призвати.

Пізніше з’ясувалося, що в указі про мобілізацію є таємний пункт, який дає змогу міноборони країни призвати на війну більш як 1 млн людей, здебільшого із сіл.

27 вересня із Севастополя до Херсонської області відправили 2 тис. мобілізованих з Криму. До того ж військовим комісарам на тимчасово окупованій території Криму дали розпорядження насамперед призивати до лав російських окупаційних військ кримських татар. Їх направляють у бойові частини, що виконують завдання у районах найінтенсивніших бойових дій. 26 вересня лише у Сакському районі мобілізували 21 кримського татарина.