Церковне свято 24 вересня – сьогодні згадуємо грішну святу

24 вересня Православна церква вшановує пам’ять святої Феодори Олександрійської. Жінка прославилася надзвичайною вродою та мужнім характером.

Вона була щаслива в шлюбі, але один заможний чоловік, вражений красою Феодори, намагався схилити її до зради. Феодора весь час відмовляла. Багатій обманом звабив жінку. Коли зрозуміла, що зрадила, то від сорому пішла в монастир. Аби її не знайшли, обрізала волосся та назвалася чоловічими іменем.

В монастирі довго не хотіли приймати дівчину через юний вік, але вона пообіцяла виконувати всі чернечі настанови та молитви. Ченці дивувались її стійкості та духовним подвигам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День янгола 24 вересня – хто сьогодні іменинник

Одного разу Феодора змушена була заночувати в Олександрійському монастирі. Місцева дівчина спокусилася вродою Феодори і почала намовляти її на гріх, адже не знала, що це жінка. Отримавши різку відмову, провела ніч з іншим і згодом народила дитя. Батьком назвала Феодору і лишила немовля перед стінами її монастиря. Святу із ганьбою вигнали. Вона сім років із дитиною жила в наметі перед храмом. Згодом ченці забрали жінку і хлопчика назад.

З роками Феодора померла. Тоді усім відкрилася її таємниця. Дізнався про це і її чоловік, який не виніс втечю дружини і теж став послушником того ж монастиря.

23 вересня православні віряни шанували пам’ять мучениць Мінодори, Митродори і Німфодори. Це молоді сестри-християнки з Віфінії (Мала Азія), які вирішили присвятити своє життя служінню Богу. Вони усамітнилися в пустелі, постилися та молилися.

Слава про святе життя дівиць швидко поширилася. Їхні молитви зцілювали хворих.