Ракетний терор: як працює повітряна тривога та скільки є часу, щоб безпечно дістатися укриття (Відео)

Сирена

“Час: Online”

Із Каспію ракети можуть летіти 40-50 хвилин до крайної точки України

У програмі “Час: Online” на “5 каналі” ведуча Марія Скібінська та речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат обговорили, яким є алгоритм повітряної тривого і протягом якого час треба йти в укриття.

“Якщо розвідка виявила, що буде завдано ударів “Градами”, “Смерчами”, “Ураганами” з відстані 40-50 км по, скажімо, прифронтових містах, то часу дуже мало. Тому що “Гради” розгортаються і завдають ударів – це повітряна тривога. Але від реактивних снарядів треба теж ховатися, тому що це надзвичайно руйнівна зброя. Тут дуже мало часу”, – пояснює військовий.

“Якщо ракети летять із Каспію… Ви ж не знаєте. Повітряна тривога – вона одна. Вона гудить – і вам ніхто не повідомить, скільки у вас часу. Тому треба якомога швидше це робити (ховатися – ред.). З Каспію ракети можуть летіти хвилин 40-50 до крайної точки України. Наприклад, Х-101 має швидкість близько 800 км/год – з півночі Каспійського моря, з літака її запускають. А ракета “Калібр” до центру України хвилин 40 буде летіти. Це коли тривоги довго тривають, люди питають: “Чому не вимикається? Скільки ще? Чому так довго?”, – пояснює Ігнат.

Крім того, він розповів, що є і візульні речі. Це коли військові стоять на постах спостереження і дивляться. Якщо ракета радіолокаційно малопомітна, тобто на радарі вона може спершу бути непомітною, то армійці стоять і через засоби взаємодії повідомляють, що візуально помічена ракета. Тобто вже вмикаються більші сили та засоби щодо того, щоб її виявити – і, відповідно, в тому напрямку, де вона летить, вмикається повітряна тривога.

Речник Командування Повітряних сил ЗСУ також наголошує: “Хочу нагадати, що ракети, які летять, скажімо, з акваторії Чорного моря, – вони летять в одному напрямку. Летить звідти на Вінниччину, наприклад. По дорозі вона може змінити курс різко праворуч-ліворуч. І тут ми вираховуємо – є спеціальний алгоритм – ми дивимося, куди вона може звернути, в якому напрямку, який вона може зробити віраж, – і довкола цієї траєкторії вмикаються всі області. Й тому дуже часто вся Україна червона. Тому що є загроза того, що ракета може змінити свій курс”.

Також враховуються і всі дані розвідки, які мають Повітряні сили ЗСУ, це інформація про те, де планується удар, по яких місцях.

“Це надзвичайно складна система, чимало людей над цим працює. І з кожним днем, тижнем і місяцем війни воно все більше вдосконалюється. Бо ніхто не стикався з такою ракетною загрозою, як стикнулася Україна. Жодна країна світу не знала таких атак. І сьогодні ми показуємо всьому світу, як ми з тим озброєнням, яке в нас є, це все робимо – і сповіщаємо людей, і збиваємо ракети, які можемо збивати”, – підсумовую Ігнат.

Дивіться повний випуск “Час: Online” із речником Командування Повітряних сил ЗСУ Юрієм Ігнатом:

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Зауважимо, що “друга армія світу” виявилася таким самим фейком, як і всі новини з російського телевізора. Всього за місяць окупаційні війська втратили в Україні більше особового складу і техніки, ніж за 10 років війни в Афганістані. Втрати ворога перевищують також втрати росіян в обох чеченських війнах. Крім того, втрати росії в особовому складі, танках і літаках перевищують розміри деяких інших армій світу. Відомо, що ЗСУ знищили щонайменше 12 російських генералів на передовій.

Крім того, Генштаб ЗСУ оприлюднив втрати російських окупантів за 148 днів повномасштабної війни.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.