На Рівненщині стартували жнива: що кажуть фермери – сюжет (Відео)

Повномасштабна війна росії проти України

Цьогоріч ріпаку засіяли 100 гектарів

На Рівненщині розпочалися жнива. Збирають та молотять ріпак. Фермери кажуть, що цьогоріч проблем з урожаєм не буде, лише з його вартістю. Ціна на деякі культури впала майже удвічі, усе через повномасштабну війну та порушену логістику. Сподіваються на вдалий експорт з сусідньою Польщею.

Цього року власник фермерського господарства Леонтій Гомель сам керуватиме комбайном під час жнив. Перша культура, яку збирає – ріпак.

“З 2014 року працівника нашого, комбайнера, взяли в АТО, то я починав молотить на комбайні”, – каже власник фермерського господарства Леонтій Гомель.

Цьогоріч ріпаку засіяли 100 гектарів. Усього в обробітку у фермера їх понад 5 сотень. Далі збиратимуть ярий ячмінь та пшеницю. Які ще треба буде десь реалізувати.

“Зачинилися порти, не треба нікому продукції, гроші, які були на запасі, закінчуються. Попереду посівна, ще минулорічний врожай лежить на складі. Продати його за копійки не хочеться. Ціни на суміжні витрати ростуть, зерно падає. Вчора почали молотити і приходить СМС, що ріпак по 11 гривень беруть, сьогодні вже по 10 гривень – з кожним днем ціна падає”, – додав Леонтій Гомель.

Урожай ріпаку цьогоріч не гірший, ніж торік. Посушлива погода не створила проблем.

“Врожай на фоні середньорічних йде, у нас воно так і є – 30 центнерів брудного, ще відбереться, центнерів 27 чистими буде”, – наголосив агроном фермерського господарства Андрій Харитонов.

Усього ріпаку на Рівненщині засіяли близько 27 тисяч гектарів. Загальна посівна площа сільськогосподарських культур – 622 тисячі. З них третина – під ранніми зерновими. Голова асоціації фермерів Рівненщини каже, цьогоріч дещо пожертвували площами для сої та кукурудзи. Прогнозує невеликі проблеми з ціною на овочі, зокрема цибулю.

“Досить гарно показує себе озимий ячмінь. Непогані показники. Як буде пшениця, ми побачимо, як хто посіяв. Прогнозуємо 5-6 тонн з гектара – це досить непоганий результат”, – повідомив голова ГО “Асоціація фермерів Рівненщини” Андрій Кузьмич.

Ще одна особливість сезону – ринок агрохімії та добрив. Левову частину з них завозили до України з білорусі, тепер фермери купують польські аналоги.

“Експорт з білорусі припинився – це раз, два – ми не хочемо у білорусі купляти і мати з ними діло. Польща нам допомагає. У Польщі беремо добриво і думаємо, що будемо завозити. Дуже велику роль зараз відіграла цінова політика. білорусь, росія закрились, немає добрив. Польща на себе бере весь удар і через неї треба доставляти всі добрива. Логістика, дизпаливо. Все грає на ціну”, – каже власник фермерського господарства.

Гірша ситуація на півдні та сході України, де росіяни крадуть чи спалюють урожай, нищать техніку.

“Три дні тому був на сході. Там навмисно нищать врожаї. Що не можуть забрати – випалюють. У нас, слава Богу, цього немає. У нас спокійно збирається. Єдине – це психоемоційний стан людей, нестабільний. А по суті, процес іде. Хліб буде зібраний, і він буде в коморі”, – підсумував Андрій Кузьмич.

Петро Олексієнко, “5 канал”

Читайте також: “Загальні втрати врожаю озимих сягнуть щонайменше 20%” – Мінагрополітики

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.