Рішення про розблокування українських портів відклали на тиждень

13 липня у Стамбулі пройшли переговори щодо розблокування українських портів, сторони домовилися зустрітись за тиждень.

Як пише Reuters, модератор зустрічі Генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що переговори щодо розблокування експорту українського зерна мали позитивний результат, але потрібна ще «технічна робота у розвиток домовленостей щодо зерна». Тому сторони зустрінуться ще раз на наступному тижні, щоб обговорити всі деталі та підписати угоду.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар також додав, що учасники переговорів домовилися про створення координаційного центру з експорту українського зерна морським шляхом.

Обговорюваний план розблокування портів передбачає участь українських кораблів, які направляють зернові судна через заміновані портові води, та турецьких, які оглядатимуть зерновози, щоб вони не завозили в Україну зброю. При цьому росія має погодитися на перемир’я (очевидно йдеться про зону проходу суден) під час руху вантажів.

Зі свого боку рф висуває вимоги своєї участі в огляді зерновозів, та скасування західних санкцій на страхування морських перевезень та експорт добрив.

Нагадаємо, раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що наша країна перебуває «за два кроки» від угоди щодо експорту зерна на міжнародний ринок.

Цьому передували переговори, проведені турецькою стороною наприкінці червня. Після зустрічі з росіянами в Анкарі турецька влада заявила про «позитивні зміни».

Проте зазначимо, що російські окупанти вже незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій України до 500 тисяч тонн зернових культур.